Bourgeois is jaloers op de Catalanen: "Vlamingen zouden ook best wat trotser mogen zijn op hun identiteit"

photo_news
"Ik ben jaloers op de Catalanen", zo zei Vlaams minister-president Geert Bourgeois in De Ochtend op Radio 1. Bourgeois verwijst dan vooral naar het feit dat de trots op de Catalaanse identiteit zo breed gedragen wordt, van links tot rechts en van de sportwereld tot de culturele wereld en de vakbonden. "Vlamingen zouden ook best wat trotser mogen zijn op hun identiteit", aldus Bourgeois.

Bourgeois herhaalde in De Ochtend zijn oproep tot dialoog. Maar volgens hem heeft Madrid nog niet duidelijk laten verstaan dat ze die dialoog wil aangaan. "Ik hoop dat alle partijen aan tafel gaan zitten. Lukt dat niet, dan moet er bemiddeling komen", aldus Bourgeois.

De Vlaamse regeringsleider is niet te spreken over het geweld dat zondag is gebruikt tijdens het referendum. Hij betreurt ook dat de Europese Unie dat geweld nog niet duidelijk heeft veroordeeld.
244 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • s. h.

  ik denk dat de catalanen liever bij de vlamingen zouden horen dan bij de spanjaarden ... misschien catalonië inruilen tegen wallonië ... dan spreken onze zuiderburen straks een spaansachtige taal ... en in catalonië nederlands ... dat is een win-winsituatie

 • Yvan Lissens

  Een referendum in België?? We mochten destijds onze mening nog niet uiten toen we bij de EU moesten want, volgens J-L Dehaene, waren we daar te dom voor. Nationalistisch gewauwel van Bourgeois in de aanloop van de volgende verkiezingen. Als morgen Vlaanderen zijn onafhankelijkheid zou eisen dan ben ik er zeker van dat we het lot zouden delen van de Catalanen.

 • boudewijn segers

  Maar Meneer Francois Schelfhaut toch! Het waren de Vlamingen die massaal als seizoenarbeiders naar Wallonië trokken voor 'n maand of meer en voor de rijke boeren daar het zware werk gingen doen,in de stal sliepen etc soms hun gedroogd spek meenamen .Ik ben in de seizoenarbeiderstreek geboren ..speciaal het Hageland.Zo was er een transfertje van Wallonië naar Vlaanderen door die seizoenarbeiders maar die werkten er wel voor.

 • boudewijn segers

  1) Zijn die Belgie fans hier misschien allemaal Belgische ambtenaren ??? 2) Inderdaad de NVA ers zijn veel te mak in deze. 3) Splits het land en dat dan ieder voor zich eens uitrekent hoeveel zijn overheidsbeslag is. 4) Onafhankelijkheid heeft niets te maken met romantiek maar met geld..wie profiteert er van wie !!!! Dat is geen solidariteit !!!!

 • Paul Jansen

  Typische reacties, voor de Vlamingen kan men nooit iets goed doen, ze vinden zich steeds de geslagen hond en kruipen terug in hunne nest. Van Fierheid gesproken...wat kunnen we nog veel leren van de Nederlanders of de Fransen....