Bourgeois: "Er is maar één winnaar, en dat zijn wij"

Vlaams Minister van Binnenlandse Zaken Geert Bourgeois.
BELGA Vlaams Minister van Binnenlandse Zaken Geert Bourgeois.
Geert Bourgeois, N-VA-lijsttrekker op de Vlaamse lijst, is vanavond triomfantelijk onthaald in zijn provincie West-Vlaanderen. "Ik hoor dat veel partijen zich uitroepen tot winnaar, maar er is maar één grote winnaar, en dat zijn wij", sprak Bourgeois honderden militanten toe. Het liedje 'Tsunami' bij het onthaal leek dan ook niet toevallig gekozen.

Bourgeois, geflankeerd door die andere West-Vlaamse N-VA-lijsttrekker Brecht Vermeulen, opende met dezelfde woorden als Bart De Wever eerder op de middag. "Vicit Vim Virtus. De moed overwint het geweld. En jullie zijn moedig geweest, want we lagen constant onder vuur, en het was één tegen allen. Maar we waren de enige die moed hadden om klare taal te schenken", aldus Bourgeois.

De stichter van N-VA gaf aan verstandig om te gaan met de overwinning. "Maar we gaan wel de verantwoordelijkheid opnemen en het initiatief pakken in Vlaanderen. Federaal ligt het anders, daar heeft het Hof initiatiefrecht", klonk het, gevolgd door boegeroep richting het koningshuis.

Volgens de Izegemnaar kan N-VA zeker verantwoordelijkheid nemen en dragen. "Dat is reeds gebleken in de Vlaamse regering en in verschillende steden en gemeenten. "Bourgeois keek ook nog eens naar zijn West-Vlaanderen. "We zijn afgetekend sterkste geworden in CD&V-land", zei hij, al feliciteerde hij ook Hilde Crevits (CD&V) die in West-Vlaanderen 25 procent haalde voor het Vlaams parlement. N-VA flirt in West-Vlaanderen met de 30 procent.