Bourgeois boos om Brusselse 'njet' op Europese handelsgesprekken met VS

Geert Bourgeois (N-VA)
Photo News Geert Bourgeois (N-VA)
Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) is boos op Brussel. Het Hoofdstedelijk Gewest verzet zich tegen handelsgesprekken tussen de EU en de VS waardoor België zich vandaag heeft onthouden bij de stemming in de Europese Raad. "Brussel kant zich tegen de Vlaamse handelsbelangen en hypothekeert de Vlaamse welvaart”, aldus Bourgeois. 

De Europese Raad moest zich vandaag definitief uitspreken over het onderhandelingsmandaat van de Europese Commissie om handelsgesprekken op te starten met de Verenigde Staten. Die moeten uiteindelijk leiden tot een beperkt handelsakkoord met de VS.

Alle lidstaten stemden voor, behalve Frankrijk en ons land. De Fransen stemden tegen, België onthield zich. Volgens Vlaams minister-president Geert Bourgeois is dat laatste te wijten aan de houding van Brussel, "terwijl Vlaanderen de opstart van deze onderhandelingen volmondig steunt". Ook Wallonië verzette zich niet.

Bourgeois vindt het "onaanvaardbaar" dat Brussel, "een gewest met een hoofdstedelijke functie, bestuurd door Nederlandstaligen en Franstaligen, de Vlaamse welvaart hypothekeert". "Vlaanderen wordt met zijn opgebouwde welvaart geacht om financieel solidair te zijn, maar vervolgens deinst men er blijkbaar niet voor terug om die welvaartscreatie potentieel te beschadigen", fulmineert hij. “De houding van de PS kennen we intussen, maar dat ook de Vlaamse partijen in Brussel de PS volgen, is onaanvaardbaar."

De houding van de PS kennen we intussen, maar dat ook de Vlaamse partijen in Brussel de PS volgen, is onaanvaardbaar

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA)

Amerikaanse dreiging

Bovendien heeft Brussel volgens de Vlaamse minister-president een exportaandeel van amper 1,34 procent naar de VS, terwijl de Vlaamse economie "heel open is en alle belang heeft bij vrije handel". Hij verwijst ook naar de Amerikaanse dreiging om alsnog importtarieven op te leggen op de Europese autosector mochten de gesprekken mislukken. 

Onderhandelingen

Ondanks het Franse verzet en de Belgische onthouding kan de Europese Commissie de onderhandelingen nu wel opstarten. De vereiste gekwalificeerde meerderheid binnen de Raad werd gehaald. Het wegvallen van tarieven op industriële goederen zou de wederzijdse handel met de VS met ongeveer 8 procent moeten doen stijgen. Momenteel is de Vlaamse uitvoer richting Amerika goed voor 16,1 miljard euro per jaar. 
33 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jack vandenhende

  Met onmiddellijke ingang de geldtransfers naar Brussel stoppen . @herman cohen en Gerry Cle , als Peeters op de zelfde manier had gereageerd , dan hadden jullie het welwillend goedgekeurd , hypocrieten .

 • Marc Baeyens

  Wanneer gaan we eindelijk eens komaf maken met die federale instelling die enkel tot doel heeft de gemeenschappen te boycotten.

 • Gerry Cle

  Is het bij Bourgeois al opgekomen dat Brussel en Wallonië misschien WEL voorstander zijn van een goed handelsakkoord maar dat ze misschien twijfelen aan het democratisch gehalte van de Europese commissie.

 • Linda Dilissen

  Snel opgelost, maak 1 regering en veel problemen zoals ook o.a. geluidsoverlast zaventem tussen verschillende deelregeringen verdwenen.

 • Gerard Braeckmans

  Dat heb je dus als je alles wil opsplitsen.