Bourgeois “begrijpt houding
van Michel niet” in rel met Spanje, is “zeer ontgoocheld” in Reynders

Vlnr. Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA), federaal premier Charles Michel (MR) en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR).
Photo News / Belga Vlnr. Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA), federaal premier Charles Michel (MR) en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR).
Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) heeft geen begrip voor de houding van zijn federale collega's Charles Michel en Didier Reynders in het conflict tussen Spanje en de Vlaamse overheid. 

Spanje liet dinsdagavond weten de diplomatieke banden met Vlaanderen te verbreken. De Vlaamse vertegenwoordiger in Spanje verliest zijn diplomatiek statuut en Spanje zal geen nieuwe vertegenwoordiger accrediteren. Aanleiding zijn uitspraken van Vlaams parlementsvoorzitter Peumans over de Catalaanse kwestie.

Premier Michel zei gisterenavond voor aanvang van de Europese top dat er "geen conflict is tussen de federale regering en Spanje". Eerder op de dag had minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders al meegedeeld dat hij niet ingaat op de vraag van minister-president Geert Bourgeois om de Spaanse ambassadeur op het matje te roepen. 

"Ik versta de reactie van mijnheer Michel niet. Vlaanderen is een deel van het interfederale België en we voeren samen buitenlands beleid. Ik begrijp die houding niet", zei Bourgeois voor de camera's van Terzake.

Bourgeois haalde ook uit naar Reynders: “Ik ben zeer formeel. Ik heb twee keer telefonisch contact gehad met mijnheer Reynders. Hij heeft mij gezegd dat hij de ambassadrice zou roepen, tekst en uitleg zou vragen en zou aandringen op herstel van de relaties.” Bourgeois is naar eigen zeggen “zeer ontgoocheld” in Reynders.

Minister Reynders zei in de Kamer dat hij bereid was een brief van de Vlaamse regering of het Vlaams Parlement aan de Spaanse ambassadeur te bezorgen. "Ik heb mijnheer Reynders een brief gestuurd met de vraag de ambassadrice te roepen, tekst en uitleg te vragen, te wijzen op het principe van scheiding der machten en vrije meningsuiting en te vragen hoe Spanje het concreet ziet om terug tot normale relaties te komen", zegt Bourgeois. 
161 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Guido De Smet

  NVA wil toch een onafhankelijk Vlaanderen. Waarom dan nu beroep doen op de federale regering? Huichelaars

 • Dikke Van Aarschot

  bourgois zijn geheugen laat hem in de steek, maar maakt niet uit wat had rechts nu verwacht dat ze zouden gelijk krijgen om daarna met Belgie het zelfde te doen,

 • alain lammens

  Ben blij dat ik volgend jaar met verlof ga tijdens de verkiezingen ! In wat voor nen hutsepot leven wij ! Groene Vlaamse politici welke de Armeense genocide niet erkennen en meer de Turkse heerschappij eerbiedigen dan Vlaanderen zelf, Vlaamse politici welke zich ( terecht of onterecht ? ) mengen in buitenlandse politiek, Waalse federale politici welke het Vlaams Parlement te kakken zet hiermee ! We zijn echt goed bezig !

 • Jan Van Rompaey

  Michel zorgt voor zijn benoeming bij de EU. Flemen en knielen voor iedereen als het maar helpt.

 • Fredien Vandervekens

  Een fossiel ( Geert Burger) kàn niet "begrijpen". Maar gebalsemd blijven ze lang intact.