Bourgeois: “Als vakbonden dit beleid 'pure horror' vinden, is dat leugenachtig populisme”

Nationale staking

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA).
BELGA Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA).
Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) haalt op een vrije tribune op zijn website fors uit naar de vakbonden en de nationale staking. Bourgeois countert de kritiek van de vakbonden op het beleid van de centrumrechtse regeringen. "Als vakbonden dit beleid 'pure horror noemen, kan ik dat helaas niet anders omschrijven dan leugenachtig populisme. De waarheid heeft haar rechten", aldus Bourgeois.

Vandaag organiseren de vakbonden een nationale staking. Minister-president Geert Bourgeois betreurt die staking, maar heeft het zo mogelijk nog moeilijker met de argumenten die de vakbonden in de strijd gooien. Zo wordt er volgens hem gesproken over "sociaal afbraakbeleid", "pure horror" en een toename van de ongelijkheid. Maar dat klopt niet in de feiten, meent Bourgeois op basis van een eigen fact check. Op zijn website somt Bourgeois een reeks cijfers en feiten op die het ongelijk van de vakbonden moeten aantonen.

Cijfers

Enkele voorbeelden: in 2018 bedroegen de sociale uitgaven van ons land volgens de OESO 28,9 procent van het bbp. Van alle industrielanden heeft alleen Frankrijk een nog hoger percentage. Verder is België met een gini-coëfficiënt van 0,26 (waarbij 0 staat voor absolute gelijkheid en 1 voor absolute ongelijkheid) een van de minst ongelijke landen in Europa. Bourgeois verwijst ook naar het onderzoek van de KU Leuven waaruit blijkt dat de koopkracht van de gezinnen tussen 2014 en 2020 met 5,2 procent is gestegen. Bourgeois citeert nog een rist andere cijfers (bv. over de jobcreatie en de toeslagen in de kinderbijslag) om zijn punt te maken. 

“Sterk en sociaal”

"Wil ik met al deze cijfers zeggen dat er geen enkel probleem is? Uiteraard niet. Elke arme is er voor mij één te veel en we moeten blijven werken aan een warm en sociaal Vlaanderen. Ik wil enkel aantonen dat we in dit land, en zeker in Vlaanderen, een heel sociale samenleving hebben, wat enkel mogelijk is met een sterke economie. Sterk en sociaal, dat is mijn motto", luidt het. 

Bourgeois countert daarom de klassieke kritiek uit vakbondshoek dat de federale en Vlaamse regering hebben geleid tot sociale afbraak. "De huidige centrumrechtse regeringen hebben absoluut geen achteruitgang betekend op sociaal vlak, wel integendeel. Als vakbonden dit beleid 'pure horror' noemen, kan ik dat helaas niet anders omschrijven dan leugenachtig populisme. De waarheid heeft ook haar rechten", besluit Bourgeois.
200 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Laten we de prijzen voor energie, water, internet en voedingsproducten in de winkel op Nederlands niveau brengen. Dan is die 0,8% meer dan voldoende. En misschien de diesel op 1,25€ zoals in Duitsland en Nederland. Dan mogen onze lonen gelijk blijven met de ze van de buurlanden.

 • Victor Vos

  Mensen die te lang in de politiek rondzwerven zijn wereldvreemd. Zij hebben geen voeling met de gewone man, alleen tegen de verkiezingen, dan zie je hen.

 • jos duriau

  Mijnheer Bpurgeois , U vindt dat 0.8 % voldoende is om dat anders de lonen in ons land hoger zijn dan in de buurlanden , ooit al eens gedacht dat de staat de duurdere is hier , te veel belastingen om al die deelregeringen , ministers , parlementairen te kunnen betalen maar daar wordt met geen woord over gerept.

 • dirk de smet

  dat durft dat komen zeggen op tv ,ze geven inderdaad een aalmoes voor u er na het driedubbele op een andere manier af te pakken,maar zich zelf opslag geven daar zijn ze dus heel goed in en het zal meer zijn of 100 euro,wat zit er in Brussel eigenlijk meer dan leugenaars,bedriegers,en dieven,het lijkt wel de maffia daar baas is ,we zullen zien in mei ,hoeveel opslag jullie krijgen en of we deze maffia nog willen,maar ja je kan maar de hersenen gebruiken die je hebt in de hoop het volk nog dom is

 • FREDDY JAQUES

  Meneer Bourgeois, Wil je eens komen zoeken waar die opslag van meer dan 100 euro gebleven is. Ben al de ganse dag aan het zoeken maar ik vind ze niet. Misschien de lagere lonen vergeten. Ik zal er in mei eens aan denken.