Bourgeois: aanhoudingsbevel Puigdemont "meer dan een brug te ver"

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA).
BELGA Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA).
Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) is "geschokt" door de beslissing van het Spaanse gerecht om de afgezette Catalaanse regering op te sluiten en een aanhoudingsbevel uit te vaardigen tegen de vijf leden van dat kabinet - onder wie minister-president Carles Puigdemont - die zich nog in ons land ophouden. 

"Democratisch verkozen regeringsleiders laten opsluiten is meer dan een brug te ver", zegt hij. Hij roept de Europese Unie op actie te ondernemen.
Het Spaanse gerecht besliste vandaag om acht Catalaanse ministers in voorlopige hechtenis te nemen. Tegen Carles Puigdemont en vier andere ministers die nog in ons land verblijven, is een Europees aanhoudingsmandaat uitgevaardigd.

Bourgeois is daardoor "geschokt", zegt hij. "Democratisch verkozen regeringsleiders laten opsluiten is meer dan een brug te ver. Politieke meningsverschillen moet je politiek oplossen via dialoog en met democratische instrumenten zoals verkiezingen."

De minister-president richt zich ook opnieuw tot de EU. "Ik ben verbijsterd dat zoiets mogelijk is in het hedendaagse Europa. Ik doe dan ook - opnieuw - een
dringende oproep aan alle Europese instanties om eindelijk actie te ondernemen en mee met Spanje en Catalonië te zoeken naar democratische oplossingen voor deze crisis."

Photo News245 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Rony Bekaert

  Dat is juist . Ferdinand Engelbeen. Helaas eindigt dat dan wel in een vechtscheiding , en daar wordt niemand beter van !!!

 • jos duriau

  Ja Mijnheer Bourgeois en hier in dit land er ook wel politiekers rond die eigenlijk ook moeten in verzekerde bewaring genomen worden,maar hier komen deze heerschappen met alles weg en krijgen meestal nog een beter betaalde post aangeboden . Direkteur hier of daar of naar het Europees parlement.

 • Roger Deprez

  Hij heeft gelijk men slaat je eigen volk niet neer, er moet altijd plaats zijn voor overleg om een oplossing te vinden. Wat het nu zo erg maakt is dat het geweld van ene kant komt en dat is zeker een brug te ver.

 • jos duriau

  De nva politiekers hebben allemaal wel veel praats in de pers maar verder dan dat gaat het niet.

 • Michel Deur

  Pfffff,dat er maar snel verkiezingen aankomen zo kunnen deze splitsers zien wat de gewone mens van de straat er van denkt, en niet de postjes pakkers lees graaiers die hier alleen reageren voor het behoud van hun postje. België is voor hun niet belangrijk hun graai postjes lees mandaten wel.