Bouchez hoopt Arizona-partijen nog voor het einde van de week rond de tafel te krijgen

Photo News
MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez hoopt de zes partijen die een zogenaamde Arizona-coalitie zouden kunnen vormen (CD&V, MR, Open Vld, N-VA, cdH en sp.a) nog voor het einde van de week rond de tafel te kunnen brengen. Dat zei hij deze morgen bij LN24 et Bel RTL.

De "drie koningen" - de voorzitters van CD&V, Open Vld en MR die zichzelf een formatieopdracht hebben gegeven - wilden maandag al een vergadering houden met de zes partijen, maar sp.a en cdH hielden de boot af. Op de vergadering zou een inhoudelijke nota worden voorgesteld.

Bouchez hoopt alsnog de 25 pagina's tellende nota die hij samen met zijn collega's Joachim Coens (CD&V) en Egbert Lachaert (Open Vld) heeft uitgewerkt te kunnen voorstellen. "Er zijn spanningen, hoogtes en laagtes zoals in elke menselijke relatie. Het is van fundamenteel belang om rond de tafel te gaan zitten. Ik zal niet ophouden met aan te dringen op zo'n vergadering met iedereen. Ik begrijp niet dat mensen weigeren te vergaderen. Hoe wil je dan vooruitgaan? ", aldus Bouchez.

Tripartite

De Arizona-coalitie zou slechts over 19 Franstalige zetels beschikken, wat nog een zetel minder is dan de "Zweedse coalitie", die al zwaar in de minderheid was aan Franstalige kant. MR-voorzitter Bouchez schrijft die situatie toe aan de weigering van de PS om met de N-VA te onderhandelen. Bouchez zegt dat de deur niet gesloten is voor de PS. Als de sp.a overeenstemming kan vinden met de N-VA, kan de PS dat ook, meent hij.

PS en sp.a stelden eerder een klassieke tripartite (liberalen, socialisten en christendemocraten) voor. Die formule beschikt niet over een meerderheid, maar zou op een onthouding van ofwel N-VA ofwel Ecolo-Groen rekenen. Volgens MR-voorzitter Bouchez is dat scenario niet haalbaar. "Ecologisten noch N-VA willen zich bij een vertrouwensstemming onthouden", merkt hij op.

In afwachting van een mogelijke vergadering met alle Arizona-partijen houden de drie voorzitters gesprekken met de partijen afzonderlijk. Gisteren ging N-VA-voorzitter Bart De Wever al langs. Vandaag is het de beurt aan cdH-voorzitter Maxime Prévot. Met sp.a-voorzitter Conner Rousseau komt er in principe ook nog een vergadering, maar die ligt nog niet vast.

Lees ook: Perceptieoorlog woedt in alle hevigheid: drie beschuldigende vingers richting Rousseau (+)
20 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gino Denil

  Wat zal het antwoord van de sp.a zijn als de N-VA als tegenprestatie de splitsing van de sociale zekerheid vraagt. Is daar al over nagedacht.

 • Hubert Collaer

  De kiezer heeft nooit het laatste woord omdat geen enkele partij Federaal de absolute meerderheid haalt,dus zijn zij die beslissen wie met wie onderhandelt en nadien eventueel regeert.De verkiezingsuitslag bepaalt alleen de troeven die een partij in handen heeft volgens het aantal zetels die ze behaalde.

 • Melanie Degucht

  Die kazakkendragers hun loon niet betalen, met terugwerkende kracht, zolang er geen regering is.

 • oswald billiet

  Stop aub met deze komedie. Gooi al die troeven maar op tafel. Dit land met als zijn ministers en politiekers geraakt er niet meer uit. Al meer dan 400 dagen niet. En iedereen, de bevolking, de politieke wereld, zelfs de koning weten hoe het moet: de kiezer moet nu het laatste woord hebben. Het is echt het enige wat nog kan.

 • Joske Vermeulen

  Bouchez wil maar één ding: de huidige situatie zo lang mogelijk behouden. De MR levert nu immers 7 van de 12 ministers (6 + de eerste minister). Voor een partij die 7,56% van de stemmen haalde, is dat een krachttoer. In een nieuwe regering zal dat aantal MR-ministers verminderen van 7 naar 2. Dus waarom zou Bouchez zich haasten?? En Bouchez heeft met de omhooggevallen Rousseau de ideale partner voor vertragingsmaneuvers.