Bottinekes in beroep strenger veroordeeld voor dood Jonathan Jacob

Jan Jacob, de vader van de overleden Jonathan vandaag in de rechtszaal.
BELGA Jan Jacob, de vader van de overleden Jonathan vandaag in de rechtszaal.
In de zaak over de dood van Jonathan Jacob (26) heeft het Antwerpse hof van beroep zwaardere straffen opgelegd aan de leden van het Bijzondere Bijstandsteam (BBT). De teamleider werd veroordeeld tot negen maanden cel met uitstel voor onopzettelijke doding, zes teamleden kregen zes maanden cel met uitstel. Ze moeten ook 275 euro boete betalen. In eerste aanleg hadden zij allemaal nog vier maanden met uitstel gekregen, plus een boete.

De straffen van de toenmalige directeur en de psychiater van Broeders Alexianen in Boechout werden bevestigd: zes maanden cel met uitstel voor schuldig verzuim. Zij hadden volgens het hof te snel beslist dat Jonathan niet kon worden opgenomen en hadden bijgevolg niet gehandeld zoals een normaal en zorgvuldig handelend arts en directeur.

Medisch onderzoek
De twintiger verkeerde nochtans in een noodsituatie toen hij op 6 januari 2010 onder invloed van amfetamines blootsvoets, halfnaakt en verward werd opgepakt door de politie in Borsbeek. Na een medisch onderzoek, waarbij een acute psychose met gevaar op ontwenningsverschijnselen werd vastgesteld, oordeelde het parket dat een onmiddellijke opname zich opdrong. Jonathan werd echter tot tweemaal toe geweigerd in Broeders Alexianen, omdat hij zich agressief opstelde. 

Hij werd dan maar opgesloten in een cel op het politiecommissariaat in Mortsel. Het BBT werd erbij geroepen, dat de twintiger moest immobiliseren zodat een arts hem een kalmerende inspuiting kon geven. De teamleider besliste om de 'gestoorde procedure' toe te passen, ook al was op de camerabeelden te zien dat Jonathan al een stuk kalmer was. 

Inwendige bloedingen
De twintiger kreeg tijdens de interventie rake klappen en stierf aan inwendige bloedingen. Er bestond volgens het hof geen twijfel dat het optreden van het BBT tot zijn dood had geleid. Het hof vond dat de politiemensen niet zoals een normaal en zorgvuldig handelend BBT hadden gehandeld. Ze hadden hun opdracht blindelings uitgevoerd, in plaats van rekening te houden met de omstandigheden en andere opties te overwegen. 

De politiecommissaris die het team had opgeroepen en een BBT'er die slechts beperkt bij de interventie betrokken was, werden net zoals in eerste aanleg vrijgesproken. De psychiater, de toenmalige directeur en de zeven BBT'ers werden veroordeeld en moeten de schade van de familie Jacob vergoeden. Voor de eerste twee komt dat op 10.000 euro neer, voor de BBT'ers op bijna 104.000 euro. 

Jonathan Jacob nadat hij werd opgenomen bij Broeders Alexianen.
Panorama Jonathan Jacob nadat hij werd opgenomen bij Broeders Alexianen.

"Hopelijk kunnen we het nu achter ons laten"
Jan Jacob, vader van de overleden Jonathan, hoopt dat er met de uitspraak in beroep eindelijk een einde komt aan een zeven jaar durende lijdensweg. "Ik kom nu al voor de 28ste keer naar de rechtbank. Dat is slopend voor je gezondheid en voor je gezinsleven. Ik hoop dat we het nu achter ons kunnen laten."

Vader Jacob vindt dat zijn zoon zeven jaar na zijn dood eindelijk eerherstel heeft gekregen. "Jonathan werd altijd afgeschilderd als een agressief monster, terwijl de rechters nu nog maar eens duidelijk gezegd hebben dat hij eigenlijk hulp nodig had. Toegegeven, hij heeft fouten gemaakt. En ik ook, want ik verwijt mezelf nog elke dag dat ik niet naar ginder ben gegaan, maar Jonathan verdiende het niet om zo aan zijn einde te komen. Hij is onmenselijk gestorven en de camerabeelden van die politiecel staan voor de rest van mijn leven op mijn netvlies gebrand."

De man vindt dat het hof vandaag een duidelijk signaal heeft gegeven. "Bevel is niet bevel. Iedere politieman moet voor zichzelf de inschatting maken of geweld aan de orde is. Ik hoop ook dat hulpbehoevende mensen die in de psychiatrie belanden op een betere behandeling en op meer respect mogen rekenen."

Vader Jan Jacob en zijn advocaat Jef Vermassen.
BELGA Vader Jan Jacob en zijn advocaat Jef Vermassen.

"Arrest kan impact hebben op werking politiediensten"
Advocaat Jan De Man, die de leden van het Bijzondere Bijstandsteam verdedigt, meent dat het arrest van het hof van beroep een impact kan hebben op de werking van de politiediensten. De Man had onder meer gepleit dat het BBT een opdracht had gekregen - het in bedwang houden van Jonathan Jacob zodat hij een kalmerende spuit kon krijgen - en dat het niet aan zijn cliënten was om die opdracht in vraag te stellen.

Het hof volgde hem daar niet in en oordeelde dat het BBT die opdracht niet zomaar blindelings had moeten uitvoeren, maar met alle omstandigheden had moeten rekening houden en ook andere opties had moeten overwegen, zoals bijvoorbeeld de communicatie met Jonathan weer op gang brengen.

"Als er bij iedere dringende interventie eerst over de opdracht moet gediscussieerd worden en als elk lid van de politie-eenheid dan ook nog eens voor zichzelf moet uitmaken of hij zich kan vinden in de beslissing van de teamleider, dan is dat toch niet meer werkbaar? Dit arrest kan een impact hebben op de werking van de politiediensten", zegt advocaat Jan De Man. Hij gaat het arrest met zijn cliënten bespreken en daarna bekijken of er cassatieberoep wordt aangetekend.
10 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Ilse vandewiele

  Ik heb verdekke 2jaar met uitstel gekregen om gebruik van hormonen .zij slaan iemand dood en krijgen 6maand met uitstel . Waar zit de logica

 • Ilse vandewiele

  Ik heb verdekke 2jaar met uitstel gekregen om gebruik van hormonen .zij slaan iemand dood en krijgen 6maand met uitstel . Waar zit de logica

 • Anonymous

  Met uitstel , dwz je hoeft alleen Niets te mispeuteren en je gaat niet in de cel . Die Jonothan zat al in een cel waarom het BBT halen deur openen en aanvallen , laat hem gewoon in die cel afkoelen tot de volgende dag . Maar ja doe jij als burger zoiets en je krijgt 14 jaar effectief zn nogeens 10 jaar ter beschikking zijn . Zes maanden ( belachelijke rechter ) Vooral niet vergeten " De politie uw vriend hé "

 • Anonymous

  Deze doen meer dan ze op papier mogen doen,maar NOOIT zal dit het daglicht zien,nu niet en later ook niet.

 • Anonymous

  voorwaardelijk ...geen straf dus