Ga naar de mobiele website
^ Top

Borstencampagne stuit op protest

De campagne die vrouwen herleidt tot object en niets met politiek te maken heeft, aldus JEP.
De campagne die vrouwen herleidt tot object en niets met politiek te maken heeft, aldus JEP.

De ludieke borstencampagne van clint.be naar aanleiding van de verkiezingen in juni wordt niet voor iedereen gesmaakt. Er werd zelfs officieel klacht ingediend bij JEP, Jury voor Ethische Praktijken inzake Reclame.

De jury besloot de klagers gelijk te geven, en verzoekt om de affiches niet langer te verspreiden. Think Media nv, eigenaar van clint.be laat weten dat ze zich beraadt over dat verzoek.

Rechts of links?
De campagne in kwestie toont twee borsten, met op de plaats van de tepels een kiesvakje. De vraag 'stemt u rechts of links' moet het publiek aan het denken zetten, aldus clint.be. "Uiteindelijk weet de kiezer niet wat hij of zij gestemd heeft. Heeft u voor de rechterborst gestemd (en dus links) of voor de linker (en dus rechts)?

Het ene mét het andere
"Daarmee willen we tot de kern van de zaak komen: het ene kan niet zonder het andere. Het politieke landschap in Vlaanderen bestaat uit rechts en links, want zonder links was er geen rechts. Net zoals een mooie gezonde boezem uit twee exemplaren bestaat: eentje rechts en eentje links", verdedigt clint.be zich.

Object
De jury volgde die redenering niet. Zij was van oordeel dan "de afbeelding van ontblote borsten geen verband houdt met het voorwerp van de campagne en derhalve de vrouw herleidt tot een object".

Clint.be wijst erop dat dit betekent dat elk plagerig gebruik van vrouwen in reclame niet langer kan als niet onomstotelijk wordt bewezen dat er een duidelijk verband is tussen de afbeelding en de campagne.

"Belediging voor ons model"
"Wij bestrijden het feit dat de borsten 'ontbloot' zijn, aangezien de meest borstspecifieke eigenschappen zedig verstopt zijn achter twee stemvakjes. De stelling dat de foto in strijd zou zijn met 'de goede smaak' doet ons model Meike Schulte, verkozen tot Playmate of the year 2007, onrecht aan."

Politieke website
De affiche verwijst naar de website www.vlaanderenstemt.be, een nieuwsblog over politiek die alle partijen aan bod laat komen in de aanloop naar de Europese en Vlaamse verkiezingen.

"Het enige dat we willen bereiken met de affiche is dat mensen naar onze site surfen en komen meediscussiëren over politiek."

De playmate én het volledige persbericht kan u hier bewonderen, euh, lezen. (edp)

Meike Schulte leende haar borsten voor de campagne.
Meike Schulte leende haar borsten voor de campagne.
Meer over


Gesponsord

Meld een bug