Bontinck: "Bart De Wever ontbreekt op dit proces"

Dimitri Bontinck haalde vanmorgen weer fel uit naar alles en iedereen. De vader van de veroordeelde Syriëstrijder Jejoen Bontinck uitte zijn misnoegen over Staatsveiligheid, de Belgische Staat én Antwerps burgemeester Bart De Wever.

Bontinck haalt hard uit naar de N-VA-partijvoorzitter: "Die doet niets anders dan onze jongeren criminaliseren." De Staatsveiligheid noemt hij dan weer "de grootste prutsers in deze zaak".

Jejoen Bontinck (20), beklaagde maar ook kroongetuige, kreeg een voorwaardelijke celstraf van 40 maanden en een boete van 12.000 euro met uitstel. Het OM had vier jaar cel een boete van 6.000 euro tegen hem geëist. Volgens de rechter is Bontinck geïndoctrineerd, maar was hij niet gehersenspoeld en dus nog altijd zelf verantwoordelijk voor zijn handelen.

Bart De Wever doet niets anders dan onze jongeren criminaliseren

Dimitri Bontinck

Opluchting

"Ik ben een tevreden man en ben blij dat we dit eindelijk achter ons kunnen laten. Ook voor mijn zoon ben ik tevreden. We hebben geen reden tot klagen", stelt vader Bontinck. "Dit is een opluchting, 40 maanden voorwaardelijk, daar kan ik perfect mee leven. Ik had liever opschorting gehad, maar men weet dat dit is een symbolisch dossier is in het kader van de Syriëpolemiek."

Dat de andere beklaagden effectieve straffen tot vijftien jaar kregen, vindt hij terecht. "Als men onze jongeren ronselt om ze naar conflictgebeieden te sturen, zo'n mensen kunnen niet zwaar genoeg worden gestraft", klinkt het.

Ik had liever opschorting gehad, maar men weet dat dit is een symbolisch dossier is in het kader van de Syriëpolemiek

Dimitri Bontinck

Bescherming

"U hebt gezien dat gans het vonnis van de rechter op veel verklaringen van Jejoen is gebaseerd. Vermoedelijk zullen daar bedreigingen uit volgen, een logisch gevolg. Ik vind het niet kunnen dat het kroongetuige van het Hells Angelsproces een nieuwe identiteit kreeg met zijn familie, en dat ze levenslang gefinancierd door Belgische staat elders kunnen gaan leven, en wij niet. Het is aan het federaal parket om daar over te oordelen. Maar er is geen ander perspectief."

Dimitri Bontinck blijft erbij dat Jejoen niet uit vrije wil is gegaan, en noemt een dergelijke conclusie schandalig. "Ik zal mijn conclusies nooit wijzigen dat het om een sekte gaat. Het gaat over godsdienstwaanzin, in de naam van religie."

Ik vind het niet kunnen dat het kroongetuige van het Hells Angelsproces een nieuwe identiteit kreeg met zijn familie, en dat ze levenslang gefinancierd door Belgische staat elders kunnen gaan leven, en wij niet

Dimitri Bontinck