Bonte wil decumul aan zijn laars lappen bij herverkiezing

Hans Bonte.
Photo News Hans Bonte.
Als burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte (sp.a) straks herverkozen wordt in de Kamer, dan gaat hij zijn zitje gewoon opnemen. Nochtans strookt dat niet met de statuten van zijn eigen partij, maar daar ziet Bonte geen graten in. Dat berichten De Standaard en Het Nieuwsblad vandaag.

"Mijn Leuvense collega Mo Ridouani en ik staan op de 15de en de 14de plaats. De kans dat ik verkozen geraak is niet groot, maar áls de kiezer mij naar het parlement stuurt, ga ik zetelen. Decumul of niet." Bonte is wel van plan om in dat geval toestemming te vragen aan de partij om te cumuleren, desnoods via een congres. "Ik kan me niet inbeelden dat de partij op zo'n moment blind zal zijn voor de wil van de ­kiezer", klinkt het.

Bonte was al langer een tegenstander van de decumul van zijn partij. "Een strategisch slechte beslissing", noemt hij die. Maar een middenvinger naar partijvoorzitter John Crombez vindt hij zijn beslissing niet.

Crombez reageert koelbloedig. "Als hij zo immens veel stemmen heeft dat hij tóch verkozen wordt, is het zijn goed recht om aan het partij­bureau een uitzondering te vragen. Ik beschouw dit niet als een uithaal.”
20 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • jack vandenhende

  @Peter Hegge , BDW heeft niet voor het afschaffen van de decumul gepleit , zoals de hypocriet Hans Bonte .

 • Peter Hegge

  BDW kan er ook wat van, de mandatenlijst komt maar niet.

 • Marc Baeyens

  Bonte bevestigt gewoon dat de dure woorden van Crombez gewoon een lakje vernis is om de werkelijkheid te verbergen en de kiezers een rad voor de ogen te draaien. Hoe kan men zo ingaan tegen een partijlijn.

 • Ian Vandenbossche

  Perfect voorbeeld van lustig graaiende salon socialist. Eerst oompje en dan (misschien) oompjes kinderen.

 • Luc Cuypers

  De laatste stuiptrekkingen van SPA !