Bonte: "Geradicaliseerde jongeren samen in de gevangenis droppen is geen goed idee"

Hans Bonte (sp.a), burgemeester Vilvoorde
PHOTO_NEWS Hans Bonte (sp.a), burgemeester Vilvoorde
In een interview met Krant van West-Vlaanderen getuigt de Vilvoordse burgemeester Hans Bonte (sp.a) over de twee turbulente weken na de aanslagen in Parijs en hoe onze regeringen de situatie hebben aangepakt. "Ik ben absoluut geen voorstander van de militaire inzet in Brussel."

"Onze hoofdstad is een belegerde zone en zorgt voor een verkeerd veiligheidsgevoel", meent Bonte. "In Vilvoorde wordt enkel het station door militairen bewaakt en ik ben er van overtuigd dat die mensen hun werk goed doen. Aan het opvangcentrum voor onze vluchtelingen houden gewapende agenten de wacht. En maar goed ook, daar moet je geen militairen posteren. Dat zou pas echt spierballengerol zijn."

Bont heeft het niet begrepen op spierballengerol. Ook om de exodus van geradicaliseerde moslimjongeren in te dijken pleit hij voor een directe en persoonlijke aanpak: "Ze allemaal samen in de gevangenis droppen, zoals door de regering al werd geopperd, is dat in geen geval. Ik hou mijn hart vast wanneer die binnen een paar jaar weer op vrije voeten zijn. Dan hebben ze de kans gekregen om elkaar verder aan te stoken. Op hen inpraten, hen hun foute keuze doen inzien. Dàt werkt."