Bonte: "Als sp.a nog eens verliest, kunnen we de partij begraven"

Hans Bonte.
BELGA Hans Bonte.
Sp.a'er Hans Bonte vindt dat zijn partij de komende jaren maar beter in de oppositie kan herbronnen. Dat zei hij in De Ochtend op Radio 1. "De verkiezingsuitslag kan niet anders dan leiden tot een zeer slechte regering, zonder samenhang of eenheid, en in een slechte regering verliest iedereen die erin zit. Als sp.a nog eens verliest, kunnen we de partij begraven."


Vilvoords burgemeester Hans Bonte (sp.a) verdwijnt na meer dan 25 jaar uit het federaal parlement. Hij stond op een lijstduwersplaats op de sp.a-Kamerlijst en raakte zondag niet herverkozen.

Het algemene resultaat van de socialisten was niet goed. De sp.a leed opnieuw een verkiezingsnederlaag. In de Kamer houdt ze nog 9 van de 13 zetels over. In Vlaanderen zijn Vlaams Belang en in mindere mate PVDA en Groen de winnaars van de verkiezingen, in Wallonië wint links, met Ecolo en PVDA.

"Deze uitslag kan niet anders dan leiden tot een zeer slechte regering, zonder samenhang of eenheid. Ik denk dat daar nooit een deftig project uit kan groeien", zei Bonte in De Ochtend. 

Slechte regering afgestraft

"En het is intussen bewezen dat een slechte regering tot gevolg heeft dat iedereen die erin zit, verliest. Als sp.a nog eens verliest, kunnen we de partij begraven. Onze plaats is de plaats die de kiezer ons gegeven heeft, in de oppositie."

Bonte kwam ook nog eens terug op het cumulverbod dat enkel sp.a huldigt. “Ik vind dat een beetje een pretentieuze, masochistische regel als je dat als enige partij invoert. We hebben ons daarmee verzwakt. In Vlaams-Brabant heeft ons dat 1 Kamerzetel gekost. Zo simpel is het.”

Oppositie

Volgens de Vilvoordse burgemeester moet de partij nu vooral herbronnen in de oppositie. "Dat zal nodig zijn om de jonge verkozen mandatarissen de stiel te laten leren, maar ook om te werken aan een geloofwaardig project, een geloofwaardig initiatief. Dat is de uitdaging."

Bontes partijgenoot en minister van Staat Johan Vande Lanotte is gisteren door de koning aangesteld als informateur, samen met MR-kopstuk Didier Reynders. Maar dat is geen voorspeller van de regeringscoalitie, vindt Bonte. "Ik denk niet dat je de informateur moet beschouwen als iemand die een voorbode is van een regeringscoalitie waarin de partij van die informateur dan aanwezig is. Johan zal met al zijn ervaring vooral moeten zoeken naar iets dat werkbaar kan zijn, maar ik denk niet dat een regering met N-VA, sp.a en alle andere verliezers van de verkiezingen op Vlaams niveau tot een deftig beleid leidt. Daar geloof ik niks van.”
30 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Johan Vermeulen

  Links in Vlaanderen is sowieso een marge van maximaal 25 a 30 procent, te verdelen onder sossen, groenen en communisten.

 • dirk claeys

  Mooi gezegd en toegegeven! Een leuze in deze politiek, luisteren en inbreng van vlaamse kiezers! Als cordon niet wegvalt, gaan dezelfde partijen gewoon Door, dan komt binnen 4 jaar de climax! spa, vld en cd&v halen kiesdrempel niet meer ! Dus onder de 5% ,en Vlaams belang gaat hogerop naar 40 a 45% vlaamse stemmen!

 • Roger Geens

  Vlaams moet NV-A en Vlaams Belang een deelregering vormen en indien zij geen meerderheid hebben moeten de andere partijen hen gedogen wanneer er een goed voorstel op tafel ligt .Zo kan Open VLD een grote belasting vermindering ondersteunen en de SPA kan een pensioen verhoging met 500 euro per maand ondersteunen .De moed er in houden .

 • Freddy Van Hulst

  T zou een van de schoonste dagen van m'n leven zijn. Ik hoop het nog te mogen meemaken.

 • Jos verelst

  Niet wachten tot de volgende verkiezingen, onmiddellijk dien, niet uitstellen.