Bonom, de man die Brussel opvrolijkte met erotische graffiti

AFP
Ziehier Bonom, de man die met zijn graffiti op gebouwen voor heel wat mysterie zorgde in Brussel. Nu eens een walrus of een enorme spin, dan weer een vluchtende vos. "Wie flikt dat toch? En hoe heeft hij dat kunnen doen?", vroegen de Brusselaars zich sinds 2005 af. De tekeningen verschenen immers telkens in één nacht, op de onmogelijkste plekken.

Enerzijds drong het besef door dat de 'Arsène Lupin van de street art' gestraft moest worden, anderzijds klonk er ook heel wat bewondering voor de kwaliteit van zijn werken. "In enkele jaren is Bonom een legende geworden", klinkt het in 'La Libre Belgique'. "Veel meer dan het illegale aspect bleef de sprookjescontext overeind. De inwoners zagen hem graag."

In 2010 liep de kunstenaar dan toch tegen de lamp. Hij werd veroordeeld tot vrijwilligerswerk, maar dat kon hem niet afstoppen. Vorig jaar verscheen op een gevel aan de Louisalaan plots een vrouw die zichzelf aan het strelen was, een maand later volgde het uitgemergelde naakte oudje vlak bij de Hallepoort.

"Risico's van het vak"
Voor dat laatste huzarenstukje hing Bonom in de lucht met een rappel, busje in de hand. "De risico's van het vak", noemt hij dat zelf. "Fysieke angsten ga ik niet uit de weg."

In Brussel heeft de Parijzenaar zijn ideale speeltuin gevonden. "Een tikje chaotisch, gigantische verlaten ruimtes, al die lonkende muren,... Wat een vrijheid voor mij. Ik heb er een dimensie gevonden die in Parijs niet bestaat. Daar leven ze te dicht op elkaar en heerst er meer respect voor architectuur.

Vooruit
Vandaag de dag heeft Vincent Glowinski -want zo heet hij echt- de Bonom-pagina omgedraaid. Weg uit het verborgene, sinds vorige maand stelt hij zelfs tentoon met zijn tekeningen en foto's in Brussel. Bovendien stort de artiest zich in een nieuw avontuur van dans, video en schilderkunst. Méduses heet de voorstelling, onder meer eind deze maand te zien in de Vooruit

AFP
AFP
AFP
AFP
AFP
AFP
AFP