Bomenknuffelaar vangt opnieuw bot in beroep: gedwongen verkoop van ouderlijke woning dreigt na jarenlange burenruzie

Alain De Coessemaeker tijdens het rooien van de kleine bomen.
JVK Alain De Coessemaeker tijdens het rooien van de kleine bomen.
Een bomenknuffelaar uit Assebroek heeft in de rechtbank van Brugge opnieuw bot gevangen. De man had de rechter gevraagd om een torenhoge dwangsom die hij moet betalen omdat hij de bomen in z’n tuin te laat verplantte te schrappen, maar die ging daar niet op in.

Alain De Coessemaeker (53) ligt al jaren in ruzie met z’n buren in de Vondelstraat in Assebroek (Brugge). Zij trokken begin 2013 naar de vrederechter omdat ze vonden dat de bomen in Alains tuin dichter dan de wettelijke vastgelegde 2 meter van hun perceel stonden. Als bomenliefhebber haalde Alain alles uit de kast: hij ging een maand in hongerstaking en putte al zijn rechtsmiddelen uit om zijn gelijk te halen. Uiteindelijk besliste het Hof van Cassatie in mei 2014 dat de bomen moesten gerooid worden. De rechtbank had toen al een dwangsom van 1.000 euro opgelegd per dag dat Alain zijn bomen niet zou rooien. 

In december 2014 en februari 2015 werden kosten noch moeite gespaard om de 5 esdoorns en een wilg levend te verplaatsen naar een grond in Veldegem. De verplanting gebeurde echter te laat, waarop de buren de opgelegd dwangsommen opeisten. Die waren op dat moment al opgelopen tot meer dan 300.000 euro. 

De Coessemaeker stelde in oktober vorig jaar nog maar eens een vordering op, waarin hij de rechtbank vroeg die dwangsommen te schrappen of minstens te herleiden. Zijn advocaat haalde aan dat z’n cliënt psychologisch en financieel niet in staat was het bedrag op tafel te leggen. De rechtbank verklaarde hun vordering vanmorgen echter onontvankelijk. In 2014 vroeg De Coessemaeker immers al eens met dezelfde argumenten om de dwangsommen te schrappen. “Volgens de wet kan iemand nooit twee keer hetzelfde vragen”, oordeelde de rechtbank. 

Omdat hij het bedrag van de dwangsommen niet kan ophoesten, dringt een gedwongen verkoop van zijn ouderlijke woning zich op. Het arbeidshof moet daar in dat geval uitspraak over doen. De Coessemaeker en zijn advocaat bekijken evenwel of er nog verdere juridische stappen mogelijk zijn.
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erwin Vandriessche

  Ja al die heisa om een paar bomen die te dicht bij de tuingrens liggen van buren die na de bomen er komen wonen zijn! Blijkbaar is het die buren meer om geld te doen hé! Maar ook justitie moet zich bewust zijn dat een dwangsom van 1000,-€/dag voor een normale werkmens onbetaalbaar is. Dus die man moet zijn boel verkopen, met een groot deel aan restschuld, en zal dan verder leven van het OCMW zeker! Goed bezig!

 • guido vermeyen

  tja als je in een gemeenschap woont heb je rechten, maar ook plichten. Zijn die rechters ook niet eens ter plaatse komen kijken ?

 • nancy dejonge

  die man had beter geïnvesteerd in een goeie therapeut !

 • Frans Peeters

  Een hoop miserie voor bomen. De enige winnaar is de advocaat want die zijn kassa rinkelt.

 • Rigobert Deleu

  Die gast is gewoon hopeloos wereldvreemd en niet de buren . Als je weet dat je moet betalen en blijft uitstellen , is gewoon vragen om problemen . Degenen die daar sympathie voor hebben weten niet waarover het gaat of ja zijn echte wereldvreemde groenen . Alhoewel dat laatste wel een pleonasme is .

Video