Bomalarm veroorzaakt door selfies aan federaal parket

Marc Baert
Het bomalarm dat deze namiddag van kracht is geweest in de Brusselse Wolstraat, was het resultaat van een samenloop van omstandigheden. Dat meldt het Brusselse parket.

Het alarm werd afgekondigd omdat een man die foto's genomen had aan het gebouw van het federaal parket in het verleden veroordeeld was voor terrorisme. De man bleek echter een volledig onschuldige reden te hebben om naar het justitiepaleis te komen en bleek enkel een paar selfies te hebben genomen. Hij is na verhoor weer vrijgelaten.

Terreurveroordeelde
Het waren militairen die voor het federaal parket op wacht stonden die de politie verwittigden toen ze de man foto's zagen nemen en vervolgens zagen wegwandelen. Toen de politie daarop de nummerplaat van het voertuig controleerde, bleek die toe te behoren aan een man die in 2010 was veroordeeld voor deelname aan de activiteiten van een terreurgroep.

"Daarop werd besloten geen risico te nemen en de buurt af te sluiten", zegt Ine Van Wymersch, woordvoerster van het Brusselse parket. "Intussen werd de man zelf ook teruggevonden. Die moest in de jeugdrechtbank zijn voor een familiale aangelegenheid. Bij nazicht van zijn gsm bleek dat hij enkel een paar selfies genomen had waarop het gebouw van het federaal parket nauwelijks te zien was."

Ontmijningsdienst
De man zou sinds 2010 ook niet meer in verband gebracht zijn met terrorisme. Hij opende zelf ook zijn voertuig zodat de ontmijningsdienst van het leger het kon doorzoeken en dat bleek geen explosieven te bevatten. "Aangezien hij een perfect onschuldige reden had om hier te zijn, werd hij na verhoor vrijgelaten", aldus nog de parketwoordvoerster.