Bomalarm op bus aan rechtbank is vals

Ken Standaert
De melding dat er een bom zou ontploffen op een bus van De Lijn ter hoogte van de politierechtbank in Dendermonde, is vals gebleken. Dat bevestigt het stadsbestuur van Dendermonde.

Bij het noodnummer 101 kwam de melding dat om 9.15 u. een autobus van De Lijn tot ontploffing zou gebracht worden op de Noordlaan ter hoogte van het Justitiegebouw, aldus het stadsbestuur van Dendermonde. Het gebouw aan de Noordlaan werd ontruimd en de aanwezigen werden opgevangen in het Administratief Centrum.

Eén lijnbus werd op de Noordlaan tot stilstand gebracht. "De bevoegde instanties hebben zowel de autobus als het Justitiegebouw doorzocht. De zoekacties wijzen uit dat het om een vals alarm gaat. De bus en het gebouw werden vrijgegeven. Iedereen kan terugkeren. Het verkeer kan opnieuw via de Noordlaan verlopen", meldt het stadsbestuur.

In totaal werden vier bussen van De Lijn aan de kant gezet en doorzocht. Behalve in Dendermonde werden twee bussen in Aalst en één in Hamme geëvacueerd. Dat werd vernomen bij De Lijn en wordt bevestigd door het parket Oost-Vlaanderen afdeling Dendermonde.

De bommelding was om 8.50 uur bij de 101-centrale binnengelopen, meldt het parket. In het gebouw aan de Noordlaan waren op dat ogenblik zittingen van de politierechtbank en het vredegerecht aan de gang. Het is niet duidelijk of de bommelder De Lijn of het gerecht viseerde.

De valse bommelder wordt opgespoord, zegt het parket. "De sweepings van het Justitiegebouw en de Lijnbus te Dendermonde zijn achter de rug en deze waren negatief. Momenteel zijn de sweepings van de bussen in Hamme en Aalst nog aan de gang. Het parket neemt deze bommelding bijzonder ernstig en zet alle middelen in om de dader of daders te identificeren en op te sporen."