Bogaert (CD&V): "Ik heb geen probleem met moslims in de straat, maar het groeiend aantal zichtbare religieuze tekens kan een probleem worden"

Kamerlid Hendrik Bogaert (CD&V).
BELGA Kamerlid Hendrik Bogaert (CD&V).
Kamerlid Hendrik Bogaert (CD&V) heeft de afgelopen weken op geen enkele nieuwjaarsreceptie iemand gesproken die zijn voorstel rond de hoofddoek niet steunt. Dat zei hij zaterdag op het nationale nieuwjaarsfeest van CD&V. Daar maakte voorzitter Wouter Beke in zijn speech nogmaals duidelijk dat het standpunt van Bogaert niet dat van de partij is.

Hendrik Bogaert pleitte eind december in een essay voor een verbod op het dragen van zichtbare religieuze tekens voor religies met meer dan 5 procent aandeel in de bevolking. Dat zou dus kunnen leiden tot een algemeen hoofddoekenverbod. De maatregel moet volgens Bogaert voorkomen dat dominante religies breuken in de samenleving veroorzaken door hun normen en waarden nadrukkelijk op te dringen.

"Met zijn voorstel heeft Bogaert zich op dat punt buiten de partij gezet", verklaarde CD&V-voorzitter Wouter Beke zaterdagochtend in De Standaard. In zijn speech kwam hij er nog eens op terug: "Vlaming zijn, dat is de vrijheid hebben om jezelf te zijn op straat, gelovig of niet", zei Beke.

Eigen opinie moet kunnen

"Mijn standpunt is niet het CD&V-standpunt, maar ik heb dat partijstandpunt ook nooit in vraag gesteld", reageerde Bogaert. "Ten tijde van Dehaene was er binnen CD&V geen enkele mogelijkheid om een eigen opinie te uiten. Vandaag kan dat wel. In die context vind ik niet dat ik een misdaad begaan heb."

De nieuwjaarsrecepties zijn zelfs een triomftocht, vindt het Kamerlid. "Mensen steunen mij massaal. Ik heb letterlijk nog niemand gehoord die mijn voorstel bekritiseert."

Bogaert heeft naar eigen zeggen geen probleem met moslims in de straat. "Maar het volume van die tekens kan een probleem worden", verduidelijkte hij. "Dat is gewoon sociologie. De samenleving inclusief houden is goed, maar niet voldoende. Ik doe daar een stap bovenop, met een interventie."

Bij de komende lokale verkiezingen bezet Bogaert de lijstduwersplaats in Jabbeke.
78 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • nicole nys

  Natuurlijk heeft Bogaert gelijk. Toch ongelofelijk dat hij door zijn eigen "vrienden" teruggefloten wordt. In zijn plaats zou ik voor een andere partij kiezen. Dit is de tweede grote blunder van Beke in enkele weken.

 • Jef Vermeulen

  Bogaert zet u op een andere lijst en ik stem op u. Tenminste ene clevere in de kamer: De Kamer vertegenwoordigt toch "het volk" niet waar ?

 • DIRK JULIUS VANDESSEL

  "Kan een probleem worden" ????? Maar het IS al een gigantisch Europees probleem, behalve in de 4 Visegràd landen en in Bulgarije waar er WEL rekening gehouden wordt met de billijke belangen behartiging van de eigen bevolking, daar WEL !

 • Eric Van den Bergh

  Hij heeft gelijk, en cd&v verloochend z’n eigenheid voor stemmen, zoals ook rood en groen doe. Wie stemt nog voor zo’n partij?

 • Jan De Smet

  Het gaat hem niet om symbolen of tekens, het gaat hem om middeleeuwse barbaarse culturen die hier niet thuis horen.