Boete voor rijden op de pechstrook verdrievoudigt binnenkort

BELGA
Wie onterecht op de pechstrook rijdt, bijvoorbeeld om een file te ontwijken, riskeert binnenkort een boete van 174 euro. Momenteel gaat het nog om een overtreding van de eerste graad - bestraft met een onmiddellijke inning van 58 euro - maar vanaf 1 juli wordt rijden op de pechstrook er een van de derde graad. Dat is een van de aanpassingen aan de verkeersregels die vandaag in het Staatsblad zijn gepubliceerd.

Daarnaast verdubbelt onder meer de boete voor middenvakrijden. Wie niet onmiddellijk weer zo rechts mogelijk gaat rijden na een inhaalmanoeuvre, in het bijzonder op een autosnelweg, begaat vanaf juli namelijk een tweedegraadsovertreding die bestraft wordt met een onmiddellijke inning van 116 euro. 

Ook wordt het inhaalverbod bij neerslag voor voertuigen en slepen met een maximaal toegelaten massa van meer dan 7,5 ton een overtreding van de tweede graad, net als autobussen, autocars en andere voertuigen met een maximaal toegelaten massa van meer dan 3,5 ton die op de meest linkse rijstrook van de snelweg blijven rijden.

Niet alleen gelden er strenge straffen voor bepaalde inbreuken, de politie kan binnenkort ook makkelijker bepaalde verkeersovertredingen bestraffen. De lijst van overtredingen die met behulp van automatische apparaten - dus zonder fysieke aanwezigheid van een agent - kunnen worden vastgesteld, wordt vanaf 1 juli uitgebreid.

Het gaat om overtredingen zoals tegen de rijrichting rijden, een kruispunt blokkeren, het niet volgen van de richting die door een verkeersbord of door pijlen ter hoogte van een kruispunt wordt aangegeven en het volgen van een richting die verboden is. Daarnaast zijn alle overtredingen die betrekking hebben op het inhalen en inhaalverboden, onder andere toegevoegd aan de lijst.

Vandaag gingen er al nieuwe regels in die de wegcode versoepelen voor fietsers en voetgangers.

Illustratiebeeld.
Hans Verbeke Illustratiebeeld.39 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Dat zou toch veel goedkoper en eenvoudiger kunnen. Zonder al die administratie en dure uitgaven voor camera's. Geef in het begin van het jaar een tiental boetes aan elke automobilist. Voor de verkeersovertredingen die hij ongetwijfeld toch zal begaan. En in crisistijden kunnen we er altijd 15 van maken. Want dan is een bestuurder meer gestresseerd en maakt hij meer fouten.

 • Danny Verhulst

  Boetes boetes boetes... dat is zo belangrijk voor de staatinkomen.. straks krijgen wij nog een boete omdat we nog nooit een boete hebben gehad.. goed bezig!!!

 • Dirk Adriaense

  Wie controleerde dat. Gisteren can Antwerpen naar Hasselt GEREDEN. Op de middelste rijstrook een BMW die tot voorbij Geel altijd op de middestrook reed tegen 100 km/U.. moest wel voorbij steken en deed teken om van van te veranderen .. ik kreeg de middelvinger....

 • Hans Van Tilburg

  Ongelooflijk slappe boetes. In Nederland wordt dit veel zwaarder bestraft (en terecht).

 • Jan Sierens

  Alle, vanaf nu zullen ze nog korter voor u invoegen, zonder rekening te houden met een veilige afstand, uit schrik voor een boete.