Boete voor chauffeurs De Lijn die pauzeren op busbaan bij Noordstation

(Archieffoto)
Belga (Archieffoto)
Chauffeurs van De Lijn die pauzeren op de busbaan in de Vooruitgangstraat bij het Noordstation krijgen een boete. Dat meldt de VRT. De politie liet maandag al weten dat stilstaan op de busstrook verboden is.

Sinds maandag stoppen de bussen van De Lijn niet langer onder het Noordstation in Brussel. Sommige chauffeurs willen er ook hun pauze niet meer nemen. Oorzaak is het onveiligheidsgevoel dat wordt veroorzaakt door transmigranten. Passagiers van De Lijn worden voortaan afgezet aan de zijkant van het station (Noordplein-Vooruitgangstraat), voor het gebouw van BNP Paribas. De vertrekhalte verschoof naar het Rogierplein. 

Gevaarlijk

Volgens De Lijn vinden de reizigers goed hun weg naar waar ze moeten zijn, maar niet iedereen is blij met de maatregel. Voetgangers en autobestuurders uit de aansluitende straten moeten zich nu tussen de bussen manoeuvreren. Onder andere reizigersvereniging TreinTramBus klaagt die gevaarlijke situatie aan.

Het is bovendien niet legaal om op een busstrook stil te staan. Sinds gisteren schrijft de politie boetes uit aan chauffeurs van De Lijn die er hun pauze nemen. “De baan is voorbehouden voor bussen, maar er moet op gereden worden en er mag niet op geparkeerd worden”, zegt politiewoordvoerster Audrey Dereymaeker.

Verschillende chauffeurs gingen al op de bon, meldt de VRT. De rustende werknemers belemmeren niet alleen de doorgang van doorrijdende bussen, ze zijn ook een gevaar voor andere weggebruikers.

Deze toestand is de hoofdstad van Europa onwaardig

TreinTramBus

TreinTramBus eist intussen om de verplaatsing van de vertrekhaltes naar het Rogierplein zo snel mogelijk ongedaan te maken. De reizigersvereniging wil dat de bevoegde overheidsinstanties “het zwartepieten stoppen en samenwerken aan een oplossing voor de reizigers, de buschauffeurs en de migranten”.

“Deze toestand is de hoofdstad van Europa onwaardig. De voorbije dagen hoorden we echter vooral wie er allemaal bevoegd was, maar veel minder wie er nu ook echt iets aan deze situatie gaat doen”, aldus 

Oplossing

Gisteren zaten De Lijn en de bevoegde diensten van het Brussels Gewest samen om over de problematiek van de halte aan het Noordstation te vergaderen. De gesprekken verliepen in een constructieve sfeer, maar meer details wilde men vandaag niet kwijt. Nog deze week moeten er resultaten zijn, was wel te horen.
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Luc Lepoudre

  De politie wordt natuurlijk met uitdrukkelijke opdracht van de burgemeester en schepen uitgestuurd om te gaan beboeten. Op de grond gaan liggen in de publieke ruimte en staan urineren tegen de muren zijn "geen prioriteiten". Walgelijke politiekers.

 • Patrick Coen

  Het Brussels Gewest komt de contactuele verplichtingen niet na, maar De Lijn moet dat wel doen?

 • paul geerts

  dat de PS burgemeester zelf met de bus rijdt, dan is hij zeker om herverkozen te worden, met wat geld van vlaanderen kan hij een prive busmaatschapijtje beginnen, wauw wat een dienstverlening naar de burger

 • andre Baukens

  de bussen van De Lijn tot aan de grens van het Brussels Gewest laten rijden en van daar de MIVB inschakelen : gevolg , minder bussen die half gevuld zelfde trajekt afleggen en geen last meer van de onveiligheid rondom het Noordstation voor de chauffeurs van De Lijn

 • van roy jozef

  een klucht van regeringleiders die de problemen niet willen of durven oplossen, bende losers. zet ze elke dag in de ondergrondse af met hun schauffeurke en laat ze te voet door de ondergrondse gaan. ZONDER begeleiding. het is ver gekomen in Belgie.