Boerkini blijft verboden in Antwerps zwembad: “Kledingstuk voldoet niet aan veiligheidsvoorschriften”

Niet aansluitende kledij wordt als onveilig gezien omdat het werk van redders erdoor bemoeilijkt wordt.
Getty Images Niet aansluitende kledij wordt als onveilig gezien omdat het werk van redders erdoor bemoeilijkt wordt.
Een Antwerpse rechter heeft een verzoek tot vernietiging van het boerkiniverbod in een stedelijk zwembad afgewezen. Twee vrouwen hadden een kortgedingprocedure opgestart, nadat ze waren geweigerd wegens de kledij die ze wilden dragen bij het zwemmen. Maar volgens de rechter was er geen sprake van discriminatie. De specifieke versie van een boerkini die de vrouwen wilden dragen, voldeed immers niet “aan de terechte veiligheids- en hygiënische voorschriften van het zwembad”.

Een van de eisende partijen was eerder ook al betrokken bij een soortgelijke procedure in Gent. Een rechter vernietigde toen wél het boerkiniverbod in twee zwembaden. Volgens een advies van het Agentschap Zorg en Gezondheid waren de boerkini’s geen probleem voor veiligheid of hygiëne. In het Antwerpse geval, in het stedelijk zwembad Plantin Moretus, was dat probleem er volgens de rechter dus wel. De vrouwen in kwestie wilden immers een tuniek met daaraan een genaaide hoofddoek en een leggingbroek dragen. 

"De gewenste kledij is niet aansluitend maar bestaat uit verschillende lagen", stelt de rechter onder meer. "De tuniek verhult het lichaam, zodat er geen visuele controle mogelijk is van hetgeen eronder gedragen wordt." Niet aansluitende kledij wordt als onveilig gezien, omdat ze aan obstakels kan blijven vasthaken en het werk van redders bemoeilijkt.

“Kledijvoorschrift is noodzakelijk”
Het kledijvoorschrift van het zwembad was volgens de rechter in een dergelijke situatie dan ook "passend en noodzakelijk" en zorgde er niet voor dat de vrouwen in kwestie werden gediscrimineerd. De eis om het boerkiniverbod in te trekken was daarom ongegrond, klinkt het.

Antwerps schepen voor Diversiteit en Inburgering Fons Duchateau (N-VA), een groot voorstander van het boerkiniverbod, wil geen commentaar kwijt op het vonnis. N-VA voert momenteel onderhandelingen met Open Vld en sp.a voor een nieuw stadsbestuur.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Boden

  Eindelijk eens een rechter die de juiste argumenten hanteert : veiligheid en hygiëne. Waar is de tijd dat ik het zwembad niet in mocht omdat mijn zwembroek pijpen op kniehoogte had.

 • guy perain

  Eindelijk!! Aanpassen aan onze levensgewoonten moeten ze doen!!

 • Geert Van de Moortele

  Inderdaad zeer gevaarlijk en onveilig als je aan de duikplank blijft haperen.

 • Jan Van Overveldt

  In vele landen is het dragen van een Bourkini verboden, Marokko en Tunesië o.a. en zelfs op hun stranden. Die landen hebben teveel schrik om hun Europees toerisme (inkomsten) kwijt te spelen...

 • Nick Vaeremans

  Onvoorstelbaar. Stel dat ik naar een zwembad in een moslimland ga en ik word geweigerd omv mijn kledij, het zou niet eens in mij opkomen om daarvoor naar de rechter te stappen.