Boerkaverbod niet in strijd met Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens

belga
Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heeft vandaag geoordeeld dat het boerkaverbod in ons land niet in strijd is met de mensenrechten. Meer zelfs: het dragen van een boerka of nikab "is nefast voor een gelijkheid tussen man en vrouw". Het verbod blijft dus gehandhaafd.

Het boerkaverbod werd op 1 juni 2011 ingevoerd en verbiedt moslimvrouwen volledige of gedeeltelijke gezichtsbedekkende kleding te dragen op openbare plaatsen. De wet veroorzaakte bij een minderheid heel wat heisa. In totaal drie vrouwen - in twee verschillende dossiers - stapten naar de rechter omdat het boerkaverbod volgens hen in strijd was met het recht op privacy, het recht op godsdienstvrijheid en het recht op vrije meningsuiting.

De eerste zaak ging over twee vrouwen die in 2009 en 2011 een boete kregen voor het dragen van een boerka in Etterbeek en Molenbeek. De tweede zaak ging over het boerkaverbod dat Pepinster, Dison en Verviers in 2008 invoerden via een gemeenteverordening.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft België vandaag gelijk gegeven en oordeelt dat er in beide zaken geen schending is van de artikelen 8 (recht op privacy), 9 (godsdienstvrijheid) en 14 (discriminatieverbod). Het Hof concludeert zelfs dat "het dragen van een nikab of boerka de gelijkheid tussen mannen en vrouwen in onze samenleving bemoeilijkt". Het verbod blijft dus gehandhaafd.

reuters

Niet verrassend

Verrassend is de uitspraak niet. In 2014 gaf het Hof een Franse vrouw al ongelijk in haar strijd tegen een boerkaverbod in Frankrijk. Het volgde de argumentatie van de Franse staat, dat de boerka in strijd is met de gelijke rechten en het "samenleven" onmogelijk maakt.

Ook Koen Lemmens, hoofddocent Mensenrechten aan de KU Leuven, noemt de uitspraak weinig verrassend. "Net als in de Franse zaak legt het Hof de bal in het kamp van de staat zelf", legt Lemmens uit. "De kans is groot dat de volgende die naar Straatsburg trekt om zich te beklagen over het boerkaverbod hetzelfde antwoord krijgt", gaat hij verder.

Wel ziet de professor een verschil met de uitspraak over het Franse boerkaverbod, als het over de sancties gaat. "Twee rechters, Robert Spano en Isil Karakas plaatsen een voorbehoud, en zeggen dat er in het geval van een gevangenisstraf een sterk vermoeden van disproportionaliteit bestaat. Iemand die in de toekomst de zwaarte van een sanctie voor een inbreuk op het boerkaverbod zou aanvechten voor het Hof, zou meer succes kunnen hebben", concludeert hij.
88 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mick Mich

  Idd, gewoon eng om te zien in het straatbeeld.... Als ze carnaval willen spelen doen ze dit best thuis....

 • Eddy Utens

  betty boop, het is duidelijk dat jij een fictief figuur bent, een spreekwoord zegt "wat baat een pen en bril als de uil niet zien wil" wel kind kijk eens rond u

 • dirk driessens

  Als ik morgen met een bivak must Rond loop zal niet lang duren of ze pakken me op !!

 • karel ongena

  Kan je die tenten ook in de solden kopen?

 • Can Candostu

  Heb repect voor diegenen die het dragen uit geloofsovertuiging. Alhoewel het niet verplicht is binnen de Islam. Degenen die hier hun racistische, fasistische en extremistische kant laten zien.. Ieder individu heeft het recht om hun geloof te uiten..