Boerensyndicaat woest over nieuwe punten in mestbeleid

UNKNOWN

Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) is woest over nieuwe punten in het mestbeleid. De organisatie heeft vernomen dat vanaf 2009 elke mesthandeling geregistreerd moet worden. "Elk scheetje, elk plasje en elk kakje moet in een register opgeschreven en minstens drie jaar lang bijgehouden worden", aldus het ABS.

Sector niet geraadpleegd
Elke bemestingsbeurt, dierlijke mest of kunstmest, moet binnen de 24 uur geregistreerd worden. Meer specifiek moet dat gebeuren voor de nitraat- en fosfaat-gifte per perceel en per hectare. In geval van begrazing moet worden genoteerd hoeveel dieren er grazen. Ook de periode van begrazing moet omschreven worden. Het ABS wijst erop dat de landbouwsector niet werd geraadpleegd over het toevoegen van de nieuwe punten aan het mestbeleid.

Overbodige registratie
"Deze registratie is overbodig omdat elke boer zelf een eigen systeem heeft om zijn bedrijf te organiseren. Een bijkomende administratie is gewoon absurd", reageert het ABS. De organisatie overweegt zelfs tot acties over te gaan. "Collectieve ongehoorzaamheid is niet uitgesloten. De overheid heeft de mond vol van administratieve vereenvoudiging. In de realiteit doet ze niet anders dan steeds maar nieuwe zaken uitvinden om de boeren te pesten met domme administraties", besluit het ABS. (belga/tdb)