Boerenpaard van 1.000 kilo na uren uit gracht bevrijd

Jelle Houwen
De brandweer van het West-Vlaamse Houthulst heeft er deze ochtend een zware klus op zitten. Letterlijk dan. Rond 8 uur deze ochtend stelde een landbouwer in de Oostbroekstraat in Merkem (Houthulst) vast dat zijn boerenpaard uit de weide was gebroken. De kolos van 1.000 kilogram bleek ter hoogte van de weide in een smalle diepe gracht te zijn gesukkeld. 

Het beest zat al uren in die gracht toen het ontdekt was. Het had de hele gracht met zijn poten al omgewoeld maar bleek vast te zitten in de modder en kon door de smalle gracht geen kant meer op. De brandweer van Houthulst ging als eerste ter plaatse en riep de versterking in van het landbouwteam van zone Westhoek. Dat kwam vanuit Diksmuide met speciale riemen af die onder het paard werden gebonden.

Met een treksysteem en met behulp van een verreiker van de landbouwer kon het paard na een uur op het droge worden gehesen. Daar werd het nagezien door een dierenarts. Het dier was erg vermoeid en zat duidelijk al uren in de gracht maar stelt het verder goed.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • roland arents

  Heb het als kleine jongen eens meegemaakt met een koe. Dan was het nog met koorden en heel veel mankracht. Is goed afgelopen, maar de gracht werd nadien wel beveiligd met een afsluiting.

 • Gaston FOUBERT

  Boerenpaard? Er wordt ook van boerenhesp gesproken maar tegenwoordig begraven ze de boeren met de hespen eraan.

 • veerle ballegeer

  @HLN : een paard heeft benen..... en geen poten!!

 • Mathieu Peeters

  Eind goed al goed.

 • Renaat Moerman

  Welheere da beestje ...