Boerenbond over prijzenoorlog: "Probleem zit in ieders koopgedrag"

"Mensen willen niet meer betalen voor kwaliteit. Daarom proberen we de consument duidelijk te maken dat kwaliteit wel degelijk zijn prijs heeft", zegt de Boerenbond.
thinkstock "Mensen willen niet meer betalen voor kwaliteit. Daarom proberen we de consument duidelijk te maken dat kwaliteit wel degelijk zijn prijs heeft", zegt de Boerenbond.
De Boerenbond, de grootste landbouworganisatie van België, deelt wel de mening maar niet de manier waarop de prijzenproblematiek door het ABS onder de aandacht is gebracht. "Wij willen sensibiliseren, en niet bezetten. Want we moeten niet één vijand viseren, het probleem zit in ieders koopgedrag", zegt Anne-Marie Vangeenberghe, woordvoerster van Boerenbond. Ze reageert hiermee op een actie bij drie verdeelcentra van distributieketens vannacht, door het Algemeen Boeren Syndicaat (ABS). Met de actie willen de landbouwers aandacht vragen voor de "eindeloze prijzenslag van de grootretailers op kap van de boer"

"We zijn dezelfde mening toegedaan dat de huidige voedselprijzen absoluut niet haalbaar zijn", zegt Vangeenberghe. "Daarom lanceerden we begin oktober al de website duimjemee.be om de klant te sensibiliseren over eerlijke voedselprijzen." Want de consument heeft net zoals de warenhuizen een groot aandeel in de prijzenslag van voedsel.

"Mensen willen niet meer betalen voor kwaliteit. Daarom proberen we de consument duidelijk te maken dat kwaliteit wel degelijk zijn prijs heeft."

Dat ABS heel binnenkort rond de tafel zal zitten met enkele warenhuizen is voor Vangeenberghe niets nieuws. "Wij zitten meermaals per jaar samen met de warenhuizen om de prijzenproblematiek te bespreken. Zo beslisten enkele warenhuizen in september, na overleg met ons, om de varkensprijs te blokkeren na het Russisch invoerverbod."

Renmans: "ABS is onbetrouwbare gesprekspartner"

Rik Renmans van de gelijknamige slagersketen is niet te spreken over de actie van het Algemeen Boerensyndicaat van afgelopen nacht. "Ik had met ABS-voorzitter Hendrik Vandamme eergisteren afgesproken dat we maandag zou samenzitten. Het is schandalig dat hij die afspraak niet is nagekomen. Hij blijkt een onbetrouwbare gesprekspartner", zegt hij.

Renmans was geschrokken dat landbouwers een blokkade hadden opgezet aan het verdeelcentrum in Londerzeel. "Dinsdagavond was er, op vraag van de boerenorganisaties aan Comeos, overleg over de prijzen. Daar is besloten dat iedereen afzonderlijk met de betrokken partners zouden samenzitten. Ik had met Vandamme woensdag een afspraak gemaakt voor aanstaande maandag. Hij moest me enkel plaats en tijdstip nog meedelen. Ik ben dan ook zeer ontgoocheld."

Of er nog een afspraak komt tussen beide partijen is voorlopig niet duidelijk. "Vandamme zet het ketenoverleg op de helling", besluit Renmans.

Vandamme zet het ketenoverleg op de helling

Rik Renmans