Boerenbond dringt aan op maatregelen tegen oprukkende vogelgrieptype H3

Gemeente Mol
De Boerenbond dringt er op aan dat het Federaal Voedselagentschap (FAVV) de coördinatie op zich neemt van de bestrijding van de oprukkende vogelgriep dat de getroffen bedrijven confronteert met grote verliezen. Ook het Sanitair Fonds dient hierbij ingezet. Het betreft het laagpathogene influenzavirus van het type H3.

De Boerenbond hoopt dat de bevoegde federale minister het licht snel op groen zet. De landbouworganisatie overlegde hierover samen met de pluimveesector ook reeds met Vlaams landbouwminister Koen Van Den Heuvel. Ondanks het feit dat het virustype wettelijk niet hoeft bestreden te worden, is het volgens de Boerenbond tijd voor een gecoördineerde aanpak om het virus een halt toe te roepen.

"We tasten nog steeds in het duister of een andere ziekteverwekker de ziektesymptomen misschien nog versterkt. Naast een gedegen bestrijding is het belangrijk dat het virus zich niet verder verspreidt via contacten. We roepen iedereen op om niet toe te geven op de bioveiligheid op pluimveebedrijven", aldus Wouter Wytynck in het ledenblad Boer en Tuinder.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Leonarda Van Opbroecke

    Weeral vogelgriep? Alle jaren is er wel ziekte bij vee- en pluimveehouders. Telkens met de vermelding dat ze grote verliezen gaan lijden. Is dat een nieuwe manier van inkomsten? Of eten we te zwakke dieren? Beter stoppen met alle soorten vlees eten. Voor niks goed meer.

  • Remus Bogaert

    De boerenbond tast meestal in het duister als er oorzaken moeten gevonden worden. De oorzaken liggen meestal bij de boer zelf.