Boeren verzamelen in Luxemburg

UNKNOWN

Ongeveer tweehonderd tot tweehonderdvijftig landbouwers hebben vanmorgen in de provincie Luxemburg verzamelen geblazen. Samen zullen ze in de namiddag deelnemen aan de Europese landbouwbetoging in Luxemburg-stad, waar de Europese ministers samenzijn voor de Landbouwraad. Volgens de politie kwamen de landbouwers vanaf 8 uur in kleine groepjes bijeen om daarna via de N4 en de E411 naar het Groothertogdom te trekken.

Blokkades
De betoging ginder vindt plaats tussen 13 en 15 uur op de Plaine du Kirschberg. Vooraf plannen de landbouwers enkele toegangswegen tot de stad te blokkeren en met hun tractoren naar het centrum af te zakken.

COPA
De internationale betoging is georganiseerd door COPA, de koepelorganisatie van Europese landbouworganisaties waar ook de Boerenbond deel van uitmaakt. Met hun actie willen de landbouwers hun eisen voor de hele sector kracht bijzetten en dus niet enkel voor de melkveehouders. Europa beschikt over instrumenten om de problemen waar de boeren mee kampen op te vangen en ze vragen dan ook dat die aangewend worden. De Belgische en de Luxemburgse politie werken samen om de langzaamaanacties van de landbouwers in goede banen te leiden. (belga/svm)