Boeren lijden onder de aanhoudende droogte

VTM Nieuws
Door de aanhoudende droogte zitten veel boeren zonder water. De waterbassins van tuinbouwers staan leeg, en in het West-Vlaamse Langemark staan boeren aan te schuiven om water op te pompen. De landbouwers vragen maar een ding: regen.

Gisteren werd er een oppompverbod ingevoerd aan het spaarbekken in Vlamertinge (West-Vlaanderen), en ook op andere plaatsen raken de bufferbekkens uitgedroogd. Daarom is het aan andere spaarbekkens lang aanschuiven. Als de droogte aanhoudt, dreigt het oppompverbod ook naar andere bekkens uitgebreid te worden.

Twee op drie bufferbekkens van de provincie zijn zo goed als leeg, maar er mag momenteel nog water uit de waterlopen getrokken worden. Dat zou morgen wel eens kunnen veranderen, want dan overlegt de gouverneur met waterbeheerders.

De combinatie van droogte en hitte heeft geleid tot schade aan de groenten. Bovendien is er ook in de rest van Europa schade. Bijgevolg zullen de prijzen stijgen en de kwaliteit van de producten die in de winkel belanden zal minder zijn.
37 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Raf Vertongen

  En in 1976 lag het ook al aan de opwarming van de aarde? Die zomer was nog droger

 • Dirk Lijnneel

  Steeds meer beginnen we met z'n allen te voelen wat klimaatopwarming betekent. We beginnen te beseffen wat dat zal kosten en wat de gevolgen kunnen zijn. Helaas zijn we met z'n allen verantwoordelijk voor wat er gebeurt. We gedragen ons zoals het orkestje op de Titanic: vrolijk doorspelen terwijl het schip zinkt. Spijtig voor de landbouwers (en dus ook voor de rest): er komen zware tijden aan...

 • Jean-Marc Carton

  Aan allen die klagen dat ze hun vliegvakantie mislopen volgende week, niet doen want het is alleen maar om de schadevergoeding te eisen. Dit is dezelfde redenering als al die landbouwingenieurs hieronder. Koop jullie een stuk grond en begin eraan.

 • Jean-Marc Carton

  Stavos, hoe moet je dat doen uit de zo'n blijven'?

 • leen hanssens

  Boeren klagen altijd. Te warm, te koud, te nat, te droog...