Boekenbeurs verbreekt wereldrecord boekendomino

PHOTO_NEWS
In Antwerp Expo heeft Boekenbeursorganisator Boek.be gisterenavond het wereldrecord boekendomino scherper gesteld. In totaal gingen 4.845 boeken tegen de vlakte, een pak meer dan het vorige (officieuze) record van 2.586 boeken door de Cape Town Central Library. Een nieuwe poging vanochtend om tot ruim 5.000 boeken te komen, mislukte. De domino staat voor Boek.be symbool voor de samenwerking binnen de hele keten van het boekenvak, van de auteur via uitgeverijen tot uiteindelijk de lezer.

Een veertigtal vrijwilligers stelde gisterenavond na sluitingstijd van de Boekenbeurs de domino op, met start in het e-paviljoen, en langs verschillende standen van uitgevers en boekhandels. Onderweg vormden de boeken samen de woorden 'boek', 'beurs' en 'lees'. De laatste boeken vielen in een breed uitwaaierende vorm in de handen van lezers.

De domino staat volgens Boek.be-directeur André Vandorpe symbool voor de verschillende schakels in de boekenketen: van de auteur in de eerste plaats, via uitgevers en boekimporteurs naar de boekhandels en bibliotheken om het boek uiteindelijk bij zijn publiek te brengen, de lezers. "Wij geloven in het belang van het boek en de toekomst van het boek, en willen hieraan op een creatieve en opvallende manier uiting geven", aldus nog Vandorpe.

In tegenstelling tot het vorige record van de Cape Town Central Library zal er normaal gezien ditmaal wel een officiële erkenning vanwege Guinness World Records volgen. Een gerechtsdeurwaarder hield de hele procedure immers nauwlettend in de gaten en bevestigde na afloop het record.