Blood & Honour-leden krijgen 3 maand voor naziconcert

Het gerechtsgebouw in Veurne, waar het proces plaatsvond.
BELGA Het gerechtsgebouw in Veurne, waar het proces plaatsvond.
De rechtbank van Veurne heeft drie leden van de extreemrechtse organisatie Blood & Honour veroordeeld tot drie maanden cel. De eerste twee beklaagden krijgen die straf met uitstel. Het drietal had naziconcerten georganiseerd waarop racistische uitspraken werden gedaan, en had in 2008 een huldiging van SS-helden op touw gezet in het West-Vlaamse Bellegem.

Het vonnis kan een belangrijk precedent vormen. Het is de eerste keer dat het openbaar ministerie de leden van de organisatie vervolgt op basis van de antiracismewet. Voordien werd er uitgegaan van vrijheid van vergadering. Louter de deelname aan neonazistische samenkomsten was volgens de rechter al strafbaar.

Undercover
De drie moesten zich verantwoorden voor een concert in Bellegem (Kortrijk) op 19 april 2008 en samenkomst in Diksmuide op 18 oktober 2008 onder het mom van een Keltisch trouwfeest. De beelden van het concert werden getoond in een undercoverreportage in het televisieprogramma Koppen. Uit het politieonderzoek bleek dat de drie veroordeelden effectief meewerkten aan de organisatie van de concerten. Zo werd bij een van de mannen een taakverdeling gevonden voor toekomstige concerten. Een andere tekende het huurcontract voor het concertterrein in Diksmuide. Omdat de derde beklaagde al een zwaar gerechtelijk verleden had, kwam die niet meer in aanmerking voor uitstel.

Precedent
Voor de rechter ging het vooral om een maatschappelijke terechtwijzing. "Wij zijn blij dat de leden veroordeeld zijn", zegt Jozef De Witte, directeur voor het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding, dat zich burgerlijke partij stelde. "Dit kan een belangrijk precedent vormen. Eindelijk heeft de rechtbank gehandeld naar de letter van de antiracismewet."

Waakzaamheid
Ook het Anti-Fascistisch Front (AFF) reageert verheugd op "de duidelijke veroordeling. De organisatie vraagt het niet weer acht jaar te laten duren vooraleer men optreedt tegen neonazi-bijeenkomsten, en tien jaar vooraleer de organisatoren veroordeeld worden. "Alleen al door de traditionele versie van Blood and Honour Vlaanderen, waartoe de drie veroordeelden behoren, werden sinds 2001 in Vlaanderen 24 concerten ingericht", aldus het AFF, dat vraagt om de waakzaamheid tegenover neonazi's en andere extreem-rechtsen niet te laten verslappen. (belga/tw/tma)

UNKNOWN