Blood and Honourconcert lokt 150 neonazi's naar Arendonk

UNKNOWN

In de Kempense grensgemeente Arendonk vond zaterdag een concert plaats van de internationale neonazibeweging Blood and Honour. Volgens burgmeester Ernest Buijs (CD&V) lokte het concert zo'n 150 aanwezigen.
 
"Omstreeks 18.30 uur meldden diverse buurtbewoners dat er uitzonderlijk veel wagens met buitenlandse nummerplaat en skinheads in de omgeving van het Volkshuis opdoken. De feestzaal van dat café was geboekt voor een privéfeest zonder extra gegevens. Daar kan ik als burgemeester wettelijk gezien weinig aan doen. Doordat we pas in laatste instantie op de hoogte waren van de eigenlijke toedracht was het te laat om in te grijpen", aldus de burgemeester
 
Geen incidenten
Het concert stilleggen was volgens hem geen goed idee. "Als je die groep tegelijkertijd op straat zet, zijn de gevolgen volgens mij een pak erger dan wanneer we het feest laten doorgaan. De politie hield het hele concert discreet een oogje in het zeil. Er waren geen noemenswaardige incidenten".
 
Het Anti-Fascistisch Front (AFF) wil dat de ministers van Binnenlandse Zaken en van Justitie burgemeesters, politie en parket beter voorbereiden op neonazibijeenkomsten. "Het is de tweede keer op een dikke maand tijd dat Duitse neonazi's in ons land verzamelen, op 22 augustus verzamelden ze in een parochiezaaltje van Nijlen. Het concert gisterenavond kan niet onverwacht zijn voor de politiediensten. Op het internet werd het verzamelpunt aan het Esso-tankstation Oeienbosch in het Nederlandse Veldhoven tijdig aangekondigd", besluit AFF. (belga/sps)