Bloedvoorraad onder druk door tripjes naar het buitenland tijdens herfstvakantie

De hulpverleningsorganisatie roept op om langs te gaan bij een mobiele bloedinzameling of een afspraak te maken bij een donorcentrum in de buurt.
Benoit De Freine De hulpverleningsorganisatie roept op om langs te gaan bij een mobiele bloedinzameling of een afspraak te maken bij een donorcentrum in de buurt.
De bloedvoorraad bij Rode Kruis-Vlaanderen staat onder druk: vooral de bloedgroep O-negatief krijgt het zwaar te verduren. De reden? Steeds meer mensen kiezen voor een tripje naar het buitenland tijdens de herfstvakantie en mogen – afhankelijk van hun bestemming – een tijdje geen bloed geven.

Een groot deel van de trouwe bloeddonoren koos voor een reisje naar het buitenland tijdens de herfstvakantie en dat liet zich vorige week voelen bij de opkomsten in de donorcentra en op de mobiele inzamelingen. Bovendien mogen donoren, afhankelijk van de reisbestemming, mogelijk een tijd geen bloed geven. Daar zal Rode Kruis-Vlaanderen ook deze en de volgende weken nog impact van ondervinden.

O-negatief

O-negatief, de bloedgroep die iedereen mag ontvangen, heeft het op dit moment erg moeilijk. Als de bloedvoorraad op peil is, heeft Rode Kruis-Vlaanderen voldoende bloed om een volledige werkweek aan de verwachte vraag te kunnen voldoen. Maar momenteel wordt het bloed van donoren met bloedgroep O-negatief na het testen meteen uitgestuurd naar de ziekenhuizen. Die krijgen ook minder grote voorraden dan normaal. 

“We gaan er fel op toezien dat elk ziekenhuis krijgt wat het nodig heeft, maar geen extra reserves. Stel dat er dan een heel grote nood is in een bepaald ziekenhuis, kunnen we nog altijd tegemoet komen aan de vraag”, legt Rode Kruis-woordvoerster Ine Tassignon uit.

Dé boodschap: kom langs bij een mobiele bloedinzameling of maak een afspraak bij een donorcentrum in je buurt. Waar en wanneer je deze week nog kan doneren om de bloedvoorraad terug op peil te krijgen, check je op www.rodekruis.be/bloed
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • alfons Detemmerman

  Ben al 71 en al vele jaren donor maar je moet je wel eens beginnen afvragen of er niet teveel regeltjes zijn. Allemaal goed bedoeld maar toch

 • Dietrich Van Helder

  Mijn vader gaat al bijna 40jaar bloed geven, respect. Heb het zelf eens geprobeerd maar lukt me niet. Dank aan iedereen die gaat bloed doneren.

 • Jan Van Overveldt

  Ben zelf gedurende 20 jaar bloeddonor geweest. Ik ben het zelf afgetrapt zoals ook tussen de 10 à 20% van de bloeddonoren. Hoe zou dat nu komen? En nu komen janken dat de mensen niet meer op reis mogen gaan??? Get a life. De directeur van het Rode Kruis verdiend amper (meer dan) 600.000 Euro op jaarbasis....

 • Jaak Pijlers

  Kunnen die zeggen hoeveel ze eraan verdienen ook.

 • Alain Terrieur

  Waarom organiseren ze nooit eens een mobiele bloedinzameling op een plaats waar veel volk komt? Bijvoorbeeld op de Boekenbeurs nu, het autosalon, Batibouw, enz. Of tijdens de talloze festivals in de zomer (Werchter, PKP, Gentse en Lokerse Feesten, ... Nu met je speciaal de verplaatsing maken en tijd voorzien. Als zo'n inzameling op zo'n plaats gebeurd, zullen er toch spontaan meer kandidaten zich aanbieden, denk ik?