Blinde gevangenisdirecteur staat terecht voor aanranding. "Eén groot complot", zegt Vermassen

De blinde Jef B., gewezen gevangenisdirecteur van Wortel (Hoogstraten). Foto uit 2013.
Photo News De blinde Jef B., gewezen gevangenisdirecteur van Wortel (Hoogstraten). Foto uit 2013.
Het openbaar ministerie in Turnhout heeft een effectieve gevangenisstraf van 8 jaar gevorderd tegen Jef B. (66), de voormalige directeur van de gevangenis in Wortel (Hoogstraten). De man staat terecht voor aanranding met geweld, omkoping en openbare zedenschennis. 

Volgens het openbaar ministerie liet de blinde man gedetineerden seksuele handelingen bij hem uitvoeren in ruil voor een gunstiger regime. "Hij deed hen ook geloven dat ze dan vervroegd konden vrijkomen", zegt de aanklager. De aanrandingen zouden gedurende vele jaren hebben plaatsgevonden. "Er zijn ook aanwijzingen voor verkrachtingen, maar die feiten zijn al verjaard."

Het openbaar ministerie tilt er zwaar aan dat hij misbruik maakte van zijn gezagspositie en de zwaksten uit de samenleving uitkoos als slachtoffer. "Hij koos vaak slachtoffers die zelf zedendelinquenten waren. Omdat hij ervan uitging dat niemand hen zou geloven."

"De man is honderd procent blind. Zijn vrouw begeleidt hem in alles. Hoe kan het dan dat hij zonder haar gaat dineren in een restaurant met gedetineerden?"

Meester Vermassen

Deze namiddag pleit Jef Vermassen om Jef B. te verdedigen. Die liet enkele maanden geleden al verstaan dat hij resoluut voor de vrijspraak voor Jef B. zal gaan. "Het is één groot complot van gedetineerden en personeelsleden van de gevangenis", vertelde Vermassen. 

"De man is honderd procent blind. Zijn vrouw begeleidt hem in alles. Hoe kan het dan dat hij zonder haar gaat dineren in een restaurant met gedetineerden? Een restaurant waarvan die gedetineerden de naam niet kennen? De gevangenisdirecteur en zijn vrouwen zouden nooit op restaurant gaan met gevangenen", liet Vermassen aan de VRT optekenen voor aanvang van de zitting.
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jean Craeghs

  De grootste crimineel is vermassen zelf,op de rechter na welteverstaan.

 • cor vermonden

  En de dochter van Jef B.was veertig jaar geleden van hetzelfde formaat met jonge sporters.

 • Jan Van Rompaey

  Vertelt Vermassen altijd de echte waarheid? Ik zie momenteel vele advocaten die zwaar liegen.

 • guido vermeyen

  dat spelleke is al jaren aan de gang..heb die vrouwen zien en horen getuigen. Dat was ordinair afpersen en zuiver machtsmisbruik van dienen directeur...trouwens, een blinde gevangenisdirecteur, ook enig in de wereld waarschijnlijk. Was er nu echt geen andere job voor die perverse kerel ?

 • johanneke li

  ik hoop dat de waarheid aan het licht komt, ongeacht wat Jef vermassen "wilt"...