Bizar softwareprobleem op hogesnelheidslijn tussen Amsterdam en Antwerpen: trein stopt soms doodleuk tijdens de rit

Illustratiebeeld.
ANP Illustratiebeeld.
Softwareproblemen veroorzaken hinder voor treinreizigers op de hogesnelheidslijn van het Nederlandse Amsterdam naar Antwerpen. 

Tussen mei en oktober installeerden de Nederlandse Spoorwegen (NS) nieuwe software op de 78 locomotieven die ingezet worden op de lijn. Ondanks uitgebreid testen, zit in de software een fout, die ervoor zorgt dat de trein soms stopt tijdens de rit. In sommige gevallen kan de machinist dit herstellen en verder rijden. Maar soms lukt dat niet en staat de trein langdurig stil.

Met name deze maand waren de problemen groot, zo maakten de Nederlandse Spoorwegen vandaag bekend. De softwareproblemen moeten voor kerst zijn opgelost, zegt een woordvoerder van de spoorwegmaatschappij.

De NS maakten ook bekend dat vanaf december meer treinen gaan rijden op de HSL-Zuid (HSL 4 in België). Per uur gaan niet vier maar vijf Intercity Direct-treinen rijden. Vanaf begin volgend jaar krijgen de treinen ook nog een extra rijtuig. Door de maatregelen zijn voor reizigers elk uur 850 extra stoelen beschikbaar, een uitbreiding van de capaciteit van bijna 20 procent. Die uitbreiding is nodig, omdat de lijn erg populair is. In 2017 groeide het aantal reizigers met 25 procent. De verwachting is dat die groei zich dit jaar doorzet. 

Bekijk ook:
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • guido vermeyen

  Zo is die F35 in de VS naar beneden gevallen, had plots geen goesting meer verder te vliegen...

 • Gino Denil

  Als programmeur leer je na lange tijd dat je een heel gevorderde senior development engineer geworden bent als je programma's schrijft die in 99,99% van de gevallen werken. Die extra 0,01% kost stukken van mensen om die goed te krijgen. Dat maakt het onverkoopbaar.

 • Ronny Van de Wal

  Is het WC papier misschien op en is het euvel in de software verwerkt als noodgeval??? Lol.

 • Manten Kalle

  Hopelijk gebeurt dit niet met de nieuwe vliegtuigen van het leger.

 • DIRK VAN DESSEL

  Omdat die computer even naar het toilet moet ?