Bisschoppen maken zich ongerust over akkoord rond uitbreiding abortus: "Dreigt banale ingreep te worden”

BELGA
“Het is onbegrijpelijk hoe zo een belangrijke en delicate aangelegenheid zo vlug wordt behandeld en zonder enig voorafgaand fundamenteel debat", zegt de Bisschoppenconfederatie van België deze namiddag. Op die manier reageren de bisschoppen op de mogelijke uitbreiding van de abortuswetgeving die momenteel op tafel ligt. Het voorstel zou een meerderheid in het parlement achter zich kunnen krijgen, zegt de PVDA.

Nadat verschillende partijen een wetsvoorstel hadden ingediend om de termijn te verlengen waarin zwangerschapsafbreking mag worden uitgevoerd, werd een werkgroep opgericht om op zoek te gaan naar de gemeenschappelijke consensus. Het gaat daarbij om een verlenging van de abortustermijn naar 18 weken en de verplichte bedenktijd van 6 dagen terug te brengen naar 48 uur.

Volgens de PVDA is in de werkgroep nu een meerderheid gevonden en kan er morgen in de commissie Justitie al over gestemd worden. De partijen die het voorstel zouden steunen zijn behalve PVDA PS, sp.a, Écolo, Groen, Défi, MR en Open Vld.

Maar die beslissing stuit de bisschoppen van België tegen de borst. Ze hekelen het weinige maatschappelijke debat dat eraan is voorafgegaan. Volgens de bisschoppen is abortus geen "gewone medische ingreep". "Als de wet dan alleen maar suggereert dat het om een gewone ingreep gaat, wordt geen recht gedaan aan wat de betrokkenen ervaren en beleven", aldus de bisschoppen.

Volgens woordvoerder Geert De Kerpel dreigt abortus ook "een recht te worden". De Kerpel verwijst daarbij naar dokters die om ethische redenen de ingreep eventueel niet zouden willen uitvoeren. Zij worden nu beschermd door de gewetensclausaule, die stelt dat geen verzorgend personeel of arts gedwongen kan worden om medewerking te verlenen aan een zwangerschapsafbreking. Maar ook die komt volgens de bisschoppen onder druk te staan. "Wie er vragen bij stelt of wie abortus weigert, zal zich dan moeten verantwoorden. En dat laatste geldt zowel voor de arts als voor de betrokken vrouw", aldus de conferentie.

Volgens de bisschoppen waarborgt de rechtsstaat de bescherming van de menselijke waardigheid en de fysieke integriteit van iedere persoon. "Geldt dat ook niet voor een menselijk leven dat nog groeit naar de geboorte? ", vragen ze zich af. "En waar trekken we de grens? Waarom net daar? “
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Emi De graeve

  Bisschoppen zouden zich dringend zorgen moeten maken over de toename van de bevolkingsdichtheid.

 • Danny Govaerts

  Dat bisschoppen zich eens bezig houden met hunne winkel. In de plaats van zich te bemoeien met de medische wereld. Het is niet meer zo dat zij het laatste woord moeten hebben. Ze zijn als groep uit gerangeerd. Beste beleid zou zijn ben je niet zelf bedruipend ben je tot verdwijnen gedoemd.

 • Pascal Surmont

  Iedereen heeft het recht op een eerlijk proces, zelfs een moordenaar. En dat is goed, menselijk. Waarom dan het leven van een nog niet geboren niet beschermen zoals we het leven van moordenaars en terroristen beschermen?

 • Marleen De Laender

  Mannen die geen sexleven, en daardoor totáál geen ervaring hebben met 'deze materie' ... dienen zich te onthouden van commentaar. Ze weten niet wat het inhoudt voor vrouwen om zo'n ingrijpende beslissing te nemen. Hou jullie bezig met "het ontastbare".

 • jaak Peeters

  Ik heb het niet voor bisschoppen maar op dit punt hebben ze gelijk.