Biotechbedrijf Galapagos doorstaat laatste test met reumamiddel dat miljarden kan opleveren

Belga
Het Mechelse biotechbedrijf Galapagos heeft goede testresultaten gepubliceerd bij de laatste, beslissende tests van zijn ontstekingsremmer filgotinib bij reumapatiënten, schrijft De Tijd. Filgotinib is het paradepaardje waarmee het bedrijf de aanval wil inzetten op het best verkopende reumamiddel ter wereld (Humira).

Het biotechbedrijf heeft de resultaten van de laatste en cruciale studiefase van het reumamiddel bekendgemaakt, en die zijn dus positief. Zowel beleggers als artsen keken uit naar de onderzoeksresultaten. De proeven tonen aan dat het middel beter werkt dan placebo en in de meeste gevallen ook beter werkt dan Humira.

Dat wil zeggen dat Galapagos de pil vanaf 2020 in de Benelux op de markt zou kunnen brengen, in 2021 in de rest van Europa en vanaf 2022 in de rest van de wereld. Het zou het eerste middel zijn dat het Mechelse biotechbedrijf kan commercialiseren. Analisten gaan ervan uit dat het 3 à 5 miljard euro per jaar kan opbrengen.

Minder bijwerkingen

“We zijn zeer, zeer tevreden”, reageert topman Onno van de Stolpe. Het medicijn van Galapagos is volgens Van de Stolpe even effectief als Humira, het meest verkochte reumamiddel, maar heeft minder bijwerkingen. Vooral het feit dat patiënten met filgotinib nauwelijks last hadden van trombose kan een belangrijk winstpunt zijn.

De toekomstige pijplijn bij Galapagos is ook aardig gevuld, want dit jaar staan nog 40 klinische studies op de agenda, en die zullen tussen de 320 en 340 miljoen euro aan cash opslorpen, zo bleek uit de toelichting van de jaarcijfers van het bedrijf.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • jozef lemmens

  Succes!!!! Velen zullen weer wat meer hoop krijgen. Pijnlijke ziekte!

 • tim vangompel

  Knap voor onze Vlaamse industrie...

 • marc coevoet

  .. of het reuma gaat oplossen is hierbij een oninteressante vraag.

 • Verstappen Quinten

  Om de zoveel maand lees je dat er wel een doorbraak is in onderzoek, uiteindelijk eindigt het dan in niks, geen opvolging geen effectieve resultaten. Onderzoek is nodig maar bericht aub de resultaten die de mensen echt helpen.

 • Cassius Roy

  Respect