Biostatisticus Niel Hens hekelt gebrek aan informatie: “Te weinig informatie om doelgerichte maatregelen te kunnen nemen”

Professor Niel Hens 
van UHasselt en UAntwerpen
Liesbeth Driessen Professor Niel Hens van UHasselt en UAntwerpen
De coronacijfers zijn sterk aan het stijgen, vooral het aantal nieuwe besmettingen dan. Zo werden er vorige week twee dagen op rij meer dan 1.000 nieuwe besmettingen gerapporteerd. “Dit heeft het potentieel om echt wel de verkeerde kant uit te gaan”, zegt biostatisticus Niel Hens (UHasselt) bij De Ochtend op Radio 1. Al hekelt hij vooral het gebrek aan informatie.

Al meer dan een week aan een stuk toont het gemiddelde aantal bevestigde coronabesmettingen een stijging. De voorbije dagen zit er duidelijk een versnelling in de toename van het aantal gevallen. Gisteren ging het reeds om een stijging van 51 procent. Op 100.000 inwoners zijn er momenteel 78,6 nieuwe besmettingen. Dat is een stijging van 37 procent vergeleken met vorige week.

Lees hier het volledige overzicht.

Zorgwekkend, daar is biostatisticus Hens het mee eens. Hij vreest voor een exponentiële groei: “In het begin stijgen de cijfers met mondjesmaat, maar op een bepaald moment gaat het echt wel versnellen en komt er een grote stijging.”

Daarnaast vindt hij vooral dat we te weinig informatie krijgen: “Die aparte cijfers zijn niet heiligmakend. We moeten de cijfers allemaal samen bekijken en dan interpreteren, maar we hebben eigenlijk nog altijd te weinig informatie om er een goed oordeel over te kunnen vellen en doelgerichte maatregelen te kunnen nemen. Het is een beetje verbijsterend om in de 21ste eeuw na zo veel maanden te weinig informatie te krijgen”, besluit hij bij De Ochtend.
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Joske Vermeulen

  Het aantal besmettingen is geen objectieve parameter omdat er drie maanden geleden bijna niet getest werd. Echt relevant zijn het aantal ziekenhuisopnames en het aantal overlijdens. Maar helaas hanteren onze virologen daar vandaag een andere methodiek voor dan drie maanden geleden. Conclusies: 1. ze weten het niet. 2. We hebben dringend een griepcommissaris nodig: één zonder politieke agenda. Ik zie maar één iemand bekwaam: prof. Lieven Annemans.

 • Jeroen Put

  "Weekendeffect" van maandag tot woensdag en van donderdag tot vrijdag. Veel data, weinig informatie.

 • Eddy Van Hoorebeke

  Op de site van Sciensano kan je lezen dat het weekgemiddelde van de testen met 24% toegenomen is, terwijl het aantal besmettingen met 52% toegenomen is, dat is toch duidelijk of wat... R-waarde van 1,35!!!

 • Piet Van Buggenhout

  Gebrek aan informatie komt ofwel doordat de gegevens gewoonweg niet bestaan ofwel doordat de gegevens niet vrijgegeven worden. Als dat laatste het geval is, dan moeten er namen genoemd worden zodat er stevig op tafel geslagen kan worden

 • Ann Lardenoit

  En zouden we eigenlijk ook eens mogen weten waar iemand besmet is geweest (vakantiegangers, rusthuis,...) is toch niet moeilijk denk ik. Er wordt altijd met de vinger gewezen naar bepaalde groepen, wel deel de info eindelijk eens en dan kunnen we met het vingertje gaan wijzen.