Biografie Luc Cortebeeck

Luc Cortebeeck (links) geeft de fakkel door aan Marc Leemans.
UNKNOWN Luc Cortebeeck (links) geeft de fakkel door aan Marc Leemans.
Op 1 januari 2012 geeft Luc Cortebeeck de voorzittersfakkel van de christelijke vakbond ACV door aan Marc Leemans. Intussen staat hij ruim 12 jaar aan het hoofd van het ACV.

Luc Cortebeeck (61), maatschappelijk assistent van opleiding, is sinds 1 september 1999 voorzitter van het ACV, na een jarenlange inzet voor de christelijke vakbond. Als 22-jarige liep hij stage bij de dienst Vorming en ondernemingsafgevaardigden ACV Nationaal. Zijn eerste volwaardige opdracht was als verantwoordelijke voor de Mechelse afdeling van ACV Jongeren.
 
De Willebroekenaar werkte vanaf 1973 voor de Dienst Ondernemingen van het ACV en werd in 1987 nationaal secretaris van ACV (Vlaamse vleugel) en ondervoorzitter van de ACW-koepel, om in 1999 de voorzittersstoel in te nemen.
 
Ook internationaal is Cortebeeck erg actief, onder meer in het Europees Vakverbond (EVV), de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO), TUAC (Trade Union Advisory Committee), en in het Internationaal Vakverbond (IVV) waar hij sinds de oprichting in november 2006 ondervoorzitter is. In maart 2000 werd hij regent van de Belgische Nationale Bank.

Consensus-figuur
Cortebeeck staat bekend als een diplomaat en consensus-figuur. Maar onlangs nog moesten de plooien gladgestreken worden tussen de christelijke en de socialistische vakbond ABVV. Meningsverschillen tussen beide bonden waren geëscaleerd nadat Cortebeeck in een opiniestuk in het ACV-blad Visie de socialistische vakbond een gebrek aan respect had verweten. Kort daarvoor, tijdens de euromanifestatie van 24 maart in Brussel, had het ACV beslist om niet mee te doen met de ABVV-betoging in het Brusselse centrum. ACV vond het niet correct dat de socialistische vakbond zich niet aan de afspraken hield over de gemeenschappelijke actie.
 
In februari van dit jaar ontstond ook even consternatie, toen er een open brief werd verstuurd in naam van Luc Cortebeeck, maar vanaf een vals emailadres. In die mail kondigde hij zogezegd zijn ontslag aan omdat hij zich niet kon vinden in de uitslag van de stemming van het ACV over het interprofessioneel akkoord (IPA).
 
De ACV-voorzitter ontkende de informatie en diende een klacht in tegen onbekenden bij het parket voor schadeberokkening en schriftvervalsing. Begin maart lekte dan zijn reële intentie tot opstappen uit, die Cortebeeck zelf eigenlijk pas eind juni wilde aankondigen. Dinsdag werd zijn opvolger Marc Leemans officieel aangeduid. Cortebeeck zelf blijft op post tot 1 januari 2012. Zijn internationaal mandaat als adjunct-voorzitter van het IVV blijft hij voortzetten tot in 2014. (belga/mvdb)