Biografie Josly Piette (cdH)

Josly Piette, de voormalige secretaris-generaal van de christelijke vakbond ACV en huidig cdH-burgemeester van Bassenge, wordt mogelijk minister van Werk in de toekomstige interim-regering. Piette wordt vaak omschreven als een man van onderhandelingen.

Josly Piette kreeg zijn mandaat als burgemeester na de laatste gemeenteraadsverkiezingen. Voor hij in de politiek stapte, werkte hij 28 jaar bij de christelijke vakbond ACV, waar hij opklom tot algemeen secretaris. Hij wordt beschouwd als de man die het Generatiepact in het zuiden van het land aanvaardbaar maakte.

Tijdens de oranje-blauwe onderhandelingen dook hij aan de onderhandelingstafel op voor cdH. Nu mag hij voor de Franstalige humanisten naar de tijdelijke regering.

Aan de slag bij FN
Piette werd in 1943 geboren in Glons bij Luik. Hij begon zijn loopbaan op zijn zestiende, toen hij aan de slag ging bij wapen- en munitiefabrikant FN (Fabrique Nationale) in Herstal. In 1967 werd hij, op 24-jarige leeftijd, verkozen tot afgevaardigde van de jonge ACV-werknemers. In 1971 wordt hij permanent afgevaardigde bij de Fédération de Liège en elf jaar later algemeen secretaris bij het ACV van Luik.

Hij beëindigde zijn parcours bij de vakbond als algemeen secretaris van het ACV, een post die hij kreeg in 1992 en die hij tot 31 december 2005 bekleedde. Toen besloot hij zelf zich terug te trekken en op brugpensioen te gaan.

Credo is onderhandelen
Josly Piette is een man van overtuiging wiens credo onderhandelen is. Die geest van overleg heeft hij tijdens zijn carrière verschillende keren moeten bewijzen bij diverse conflicten in de regio Luik, onder meer bij de herstructurering van Val-Saint-Lambert of de sluiting van Presses Raskin.

In de jaren tachtig was hij een van de gangmakers van de investeringsmaatschappij Meusinvest. Tijdens zijn carrière streed hij onder meer voor de gelijkheid tussen man en vrouw. Zo maakte hij aan het begin van zijn loopbaan de wekenlange staking mee van de werkneemsters bij FN. Die eisten hetzelfde loon als de mannen. Ook als algemeen secretaris was de gelijkheid man-vrouw een thema dat hem nauw aan het hart lag.

Europees syndicalisme
Tijdens zijn loopbaan bij de vakbond engageerde hij zich ook voor de verdere uitbouw van het Europese syndicalisme. Andere mandaten die hij bekleedde zijn onder meer: lid van het nationaal bureau van de Mouvement Ouvrier Chrétien de Belgique (MOC, het Waalse ACW), vice-voorzitter van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven en bestuurder van Dexia Bank België. (belga/eb)

UNKNOWN