Binnenschip gezonken na botsing op Albertkanaal

Vanderveken
Op het Albertkanaal zijn deze ochtend ter hoogte van de spoorbrug Herentals-Lier twee binnenschepen frontaal op elkaar gebotst, één van de schepen is vervolgens gezonken. Alle opvarenden zijn veilig aan land geraakt, maar door het ongeval is er momenteel geen scheepvaartverkeer mogelijk op het Albertkanaal en dat kan nog een hele tijd duren. 

"Het gezonken schip was zowat 60 meter lang en ligt nu dwars in het kanaal, waardoor er geen scheepvaart mogelijk is", zegt Liliane Stinissen, woordvoerster van De Vlaamse Waterweg. "Het schip waarmee het in aanvaring is gekomen, een duwbak, is niet gezonken maar ligt wel nog ter plaatse. Het is nog erg onduidelijk hoe lang het zal duren voor beide schepen verwijderd zijn, want het is nog niet bekend hoe groot de schade precies is en of eerst de lading uit het gezonken schip moet worden verwijderd."

Dat gezonken schip vervoerde kunstmest, die mogelijk voor vervuiling zorgt. Waterstalen moeten dat duidelijk maken. De drinkwatermaatschappij is alvast op de hoogte gebracht van het incident. In Oelegem (Ranst) heeft Water-Link een productie-eenheid die water uit het het kanaal wint voor drinkwatervoorziening in de Antwerpse regio.

De precieze impact voor het scheepvaartverkeer is volgens De Vlaamse Waterweg eveneens onduidelijk. Er varen gemiddeld zowat 100 schepen per dag door de sluizen van het Albertkanaal. Afhankelijk van de grootte en waar ze zich bevonden, kunnen sommige schepen misschien omvaren langs de Kempische kanalen, maar de hinder is sowieso erg groot.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Theo Van Hoof

  Niet alleen in Oelegem wordt water gewonnen uit het Maaswater, ook in Duffel gebeurd dit. Waar komt het water uit het Netekanaal vandaan?

 • Walter Mertens

  Kunstmest is heeel zwaar vervuilend voor planten en dieren . km en echt km zal niets meer leven

 • Marc LInden

  gevaar volksgezondheid: belange niet

 • guido vermeyen

  zo'n breed kanaal, en er was geen plaats neffens om langs te varen, en kunstmest...wat gingen ze daarmee doen ? Bommen maken ? Kunstmest in de landbouw, een gevaarlijke combinatie voor het milieu.