Binnenkort voelen we pas echt gevolgen van asbest: aantal doden zal pieken in 2024

Illustratiefoto.
ANP Illustratiefoto.
Vijftig jaar lang importeerde België tonnen asbest - meer dan aanvankelijk gedacht. Daardoor maakt ons land zich nu op voor een piek in de sterftecijfers. Dat schrijft De Standaard vrijdag. Het aantal doden zal een hoogtepunt bereiken in 2024, berekende de KU Leuven.

Uit nieuwe data die VUB-onderzoeker Laura Van den Borre, onder leiding van professor Patrick Deboosere, heeft blootgelegd, blijkt dat er tussen 1948 en 1998 - het jaar van het nationale asbestverbod - liefst twee miljard ton van de gevaarlijke kankerverwekkende stof in ons land geïmporteerd werd. Dat is meer dan in het verleden werd aangenomen.

De blootstelling aan asbest kan leiden tot mesothelioom, waar longvlieskanker en buikvlieskanker onder vallen. Het Asbestfonds, dat een vergoeding uitkeert aan wie lijdt aan mesothelioom, noteerde vorig jaar 228 erkende aanvragen.

Aantal doden

Een einde aan de opmars van mesothelioom is voorlopig niet in zicht. Een berekening van de KU Leuven, onder leiding van professor Ben Nemery, leert nu dat het aantal doden zal pieken tegen 2024.

Die stijging loopt parallel met de toename van het asbestverbruik van decennia geleden. Dat laat zich vooral voelen in de regio's Sint-Niklaas, Mechelen, Dendermonde, Halle-Vilvoorde en Antwerpen, zo leert het onderzoek van Van den Borre nog.

De cijfers over mesothelioom volstaan bovendien niet om de totale tol die asbest vandaag eist, in te schatten. "Er is nog een verbogen tol doordat onder meer een aantal gevallen van longkanker ook toe te schrijven is aan asbest. Maar die zijn moeilijker te identificeren", zegt Nemery.
39 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc Spandel

  Op de boelwerf, in de machinekamers van de schepen, waar lassers, monteurs, buizenfitters, elektriekers enz. met tientallen aan het werk waren. Moesten onderaannemers met jong personeel van massa's asbestpoeders 'asbestpap' maken en buizen, uitlaten enz. inpappen met asbestdoeken. De pap lag overal en iedereen liep er in. Wij lassers droegen zelf asbest overals tegen het verbranden...

 • Marc Statham

  Bij ons was er iemand op het werk die bij Enternit gewerkt heeft en pas 17 jaar later kreeg hij de diagnose longvlieskanker ,en stierf 4 maand later al op zijn 53 jaar. Dat kan jaren in je lichaam zitten voor het echt uitbreekt.

 • Ronny Ooijen

  marleen bastiaenssen,laat die william Masson maar. Microben zullen volgens hem ook niet bestaan want die zijn met het blote oog niet zichtbaar. En mocht hij ooit asbestose krijgen (waarschijnlijk niet), kunnen zij die wel goed kunnen ademen, fijn met het kraantje spelen. Jammer genoeg weten u en ik, wat ik daarmee bedoel.

 • van buggenhout frank

  Het asbest stort in de Bosstraat te Boom is men blijkbaar vergeten.In die tijd speelden wij als kleine jongens in het asbest zonder ook maar enige reactie van de personen die het er kwamen dumpen.Ze wisten waarschijnlijk ook niet dat het kankerverwekkend was.Nu ben ik 62 jaar en stel ik mij daar toch vragen bij.Hoeveel sterfgevallen van asbestose zijn er in die streek?Bijna in elk huis van de wijk Bosstraat gebruikte men die afval van asbestplaten!

 • Lucien Mertens

  Nog méér doem, het houdt maar niet op.