Binnenkort verplicht asbestattest bij verkoop van oudere woningen

De Landelijke Gilden van Klein-Brabant informeren over asbest
rv De Landelijke Gilden van Klein-Brabant informeren over asbest
Het Vlaams Parlement heeft vandaag het ontwerpdecreet rond Milieubeleid goedgekeurd dat tot een versnelde asbestafbouw moet leiden. Bij de verkoop van een gebouw wordt een asbestattest verplicht. Johan Danen van Groen noemt het decreet een goede start, maar het gaat volgens hem niet ver genoeg. Onder meer de huurders blijven in de kou staan, vindt hij.

Gebouwen en infrastructuur in Vlaanderen bevatten naar schatting nog ruim 2 miljoen ton asbest. Onder meer in scholen, vaak gebouwd in de jaren zeventig en tachtig, is asbest nog echt een probleem. In 70 tot 90 procent van de gebouwen van voor 2001 zit minstens één asbesttoepassing, zoals leien of gevelbekleding.

Het nieuwe decreet maakt een asbestinventaris verplicht bij de overdracht van elk gebouw van voor 2001. Dat resulteert in een attest dat deel gaat uitmaken van de notariële akte. "Zo zal elke koper weten of er asbest in het gebouw aanwezig is en kunnen indien nodig maatregelen genomen worden", zegt minister van Omgeving Koen Van den Heuvel (CD&V).

De concrete uitvoering van het decreet moet nog in uitvoeringsbesluiten van de regering worden gegoten. Van den Heuvel verwacht dat nog dit jaar de eerste attesten kunnen worden afgeleverd.

Asbestafbouw

Naast de invoering van de inventaris, wordt ook werk gemaakt van de versnelling van asbestafbouw. In 2018 is er al 9 miljoen euro verdeeld over de gemeenten om asbestverwijdering te versnellen. Vanaf dit jaar wordt jaarlijks 10 miljoen euro voorzien. Er wordt ook 7,5 miljoen geïnvesteerd om schoolgebouwen asbestvrij te maken.

Johan Danen vindt het decreet een gemiste kans. "Huurders kunnen bijvoorbeeld nog lange tijd in risicovolle gebouwen wonen zonder dat iemand er iets aan doet", zegt hij. Er worden ook nog steeds asbesthoudende producten ingevoerd in ons land, bijvoorbeeld scooters met remschijven uit asbest. "De minister moet bij Europa protest aantekenen zodat deze onacceptabele praktijk stopt", aldus Danen.
38 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Joeri Hosten

  Als asbestdeskundige vind ik dat een heel goede zaak, zodat de mensen weten wat ze kopen. Iedereen die het geldklopperij noemt kent er niet veel van, en weet de kosten van sanering niet of de gevaren. Een golfplaat of onderdak zijn eenvoudig te verwijderen, en zie je van ver. Maar de kosten om buisisolatie, asbesthoudende pleister,... te verwijderen starten vanaf 50.000 euro,... Een goede zaak en bescherming voor iedereen die iets koopt.

 • nico baelde

  En dan maar klagen dat de huizen duurder en duurder worden. De overheid ruikt weer geld bik de gewone man, wat kan hun de gezondheid schelen, het moet gewoon opbrengen.

 • William Van den Berghe

  Jaag de mensen nog wat meer op kosten met jullie belachelijke regelneverij .

 • Dean Vanbosch

  De zoveelste verkapte belasting!!

 • Georges Vande Velde

  Is zie hier voor mij een oud kkantinegebouw staan eigendom van de gemeente,reeds jaren in verval met loshangende electrische leidingen op de buitengevel en totaal verweerde ETERNIET golfplaten als dakbedekking! Wat zal hiermee gebeuren ? Moest reeds lang afgebroken zijn of is de gemeente een bevoorrechte partij tegenover de burger??