Binnenkort pendelen in de lucht? Open VLD pleit voor kabelbaan van 5 km in Gent

De kabelbaan in het Franse Grenoble.
guy meus De kabelbaan in het Franse Grenoble.
In Gent wil Open Vld een kabelbaan bouwen over een traject van ongeveer 5 km. Het voorstel is praktischer en goedkoper dan traditioneel openbaar vervoer, vindt schepen van Financiën Christophe Peeters. Die wil zo vervoersmaatschappij De Lijn buitenspel zetten. "We stellen vast dat we niet vooruit geraken met De Lijn", klinkt het. 

Op dit moment ligt er voor de Gentse kabelbaan een blauwdruk op tafel over een traject van 5 km. De uitgestippelde route passeert onder andere het Sint-Pietersstation, Flanders Expo en voetbalstadion Ghelamco Arena. Over dat traject is een kabelbaan goedkoper dan een tram omdat onteigeningen en de bouw van bruggen niet nodig zijn. 

"We kunnen tot 2040 wachten op een tramlijn. Dan leggen we onze economische ontwikkeling en tewerkstelling plat. Ofwel hebben we tegen 2025 een operationele kabelbaan," stelt Peeters. Het project zou tussen de 100 en 150 miljoen euro kosten. Voor de financiering wil Peeters samenwerken met private partners. 

"Losse ballonnetjes"

Gents schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen) schiet het voorstel niet af, maar stelt zich vragen bij de haalbaarheid. Een kabelbaan wordt meestal gebruikt in steden met miljoenen inwoners, laat hij weten. Met slechts 260.000 inwoners heeft Gent een flink stuk minder potentiële passagiers. "Je lost de mobiliteitsproblemen niet op met losse ballonnetjes, al zijn ze wel het onderzoeken waard", klinkt het. 

Ook bij de keuze om een publiek-private samenwerking op het vlak van mobiliteit aan te gaan, heeft Watteeuw vragen. Als het de bedoeling is om openbaar vervoer te privatiseren, "is dat een ander project dan het mijne", laat hij optekenen.

In Europa zijn kabelbanen aan een opmars bezig. Onder andere in Frankrijk en Zweden worden gelijkaardige projecten gepland, en in Londen verbindt kabelbaan Emirates Air Line de beide oevers van de Theems.
33 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jos Temmerman

  Ja de groenen kunnen er hun geitenwollensokken aan te drogen hangen.

 • Jan Boden

  Binnenkort gaat men in Gent een luchtbrug aanleggen met een Zeppelin, die een vaste verbinding gaat onderhouden tussen het stadhuis en de Ghelamco Arena. Kwestie van niks van de voetbal te moeten missen.

 • Jan Van Lint

  Gent waar een winkelier blij is als hij nog eens iemand over de vloer krijgt en een huiseigenaar even blij is als hij geen vreemde in zijn huis aantreft. Ze gaan er nu het grootste themapark van België maken met luchtbaan en al: SosWorld.

 • Kim Joos

  Ze zijn echt zot aan het worden in Gent

 • Jan Boden

  Eerst het verkeer in Gent onmogelijk maken en nu luchtbakskes kopen om nog ergens te geraken. Heel slim moet ge niet zijn precies om schepen te worden.