Binnenkort op reis? Spoedprocedure identiteitskaart goedkoper

photo_news
Wie snel nog een identiteitskaart wil aanvragen voor hij op reis vertrekt, moet daar sinds 1 juli minder voor betalen. De spoedprocedures voor het verkrijgen van eID's en Kids-ID's zijn goedkoper geworden.

Voor een spoedprocedure met levering in je gemeente betaal je nu nog 79 euro in plaats van 100 euro, zo meldt Binnenlandse Zaken. Kies je voor de extreme spoedlevering, dan tel je 120 euro neer in plaats van 188,30 euro. De spoedprocedure met levering in Brussel kost nog 90 euro in plaats van 110 euro.

De daling van de tarieven heeft te maken met het verdwijnen van de papieren aanvraagdocumenten. Die moesten vroeger via beveiligd transport naar de kaartenproducent vervoerd worden. Nu zijn de papieren documenten vervangen door elektronische en vallen de dure transportkosten weg.

Toch raadt Binnenlandse Zaken aan om de identiteitsdocumenten, ook die van kinderen, ruim voor je op reis vertrekt in orde te brengen. De basisprijs voor een identiteitskaart bedraagt 15,70 euro, die van een Kids-ID 6 euro. De levering van die laatste kan tot drie weken duren.