Binnenkort geen kazerneleven meer? Leger hoopt dat minder rekruten afhaken als ze thuis mogen gaan slapen

Belgische soldaten mogen binnenkort wellicht thuis gaan slapen: defensie overweegt om de verplichte kazernering tijdens de ­militaire opleiding af te schaffen.
REUTERS Belgische soldaten mogen binnenkort wellicht thuis gaan slapen: defensie overweegt om de verplichte kazernering tijdens de ­militaire opleiding af te schaffen.
Defensie overweegt om de verplichte kazernering tijdens de ­militaire opleiding af te schaffen. Dat schrijven de kranten van Mediahuis vandaag. Nu verlaat een op de zes rekruten vroegtijdig het leger, omdat ze het vrije leven en familie en vrienden te hard missen.

In de voorbije tien jaar gaven 3.877 rekruten vroegtijdig hun opleiding op. Van hen gaf 16,2 procent als reden op dat ze het burgerleven te hard missen. Daarom wil ­Defensie, dat om personeel schreeuwt door de vergrijzing bij de militairen, tegemoet­komen aan enkele moderne noden.

Meer vrije avonden

"Het leger wil meer vrije avonden inlassen waarop de rekruut de kazerne mag verlaten. De jongeren worden nu nog altijd op zondagavond of ten laatste maandagmorgen aan de poort verwacht en ­mogen voor vrijdag niet naar buiten", zegt Alex Claesen, persofficier van Defensie, aan het Nieuwsblad. "We onderzoeken ook om het vrije weekend te verlengen door de lesmomenten meer te concentreren. Het leger bestudeert zelfs of het internaatregime versoepeld of zelfs opgeheven kan worden."

Buitenlandse missie

De grootste vakbond voor ­defensiepersoneel, VSOA, hoopt dat de opleiding daardoor niet langer duurt. Gewoon hoogleraar en defensiespecialist Luc De Vos ziet het voordeel in van de maatregel, maar stelt zich wel de vraag of het leger zo het probleem niet verschuift. "Wat als die jongens en meisjes die nu tijdens de week al naar huis willen straks voor vier maanden op buitenlandse missie moeten?"
80 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Chiel Van Damme

  Dat ze eerst eens die medische testen enz afschaffen. Tegenwoordig moet je een model zijn met perfecte tandjes om bij het leger te MOGEN! plicht invoeren voor al wie een jaar werkloos is en minder zware testen en verplichtingen

 • rud beernaert

  Ze maken er softies van, en België wil in alles haantje de voorste zijn,maar maken ons steeds belachelijk.

 • Richard Vautmans

  Ik heb nog een goeie 2dehands mobilhome ter beschikking..moet enkel nog in camouflagekleur gewrapt worden;-)

 • Jean De Grande

  Tja, dat hebben de vorige regeringen er van gemaakt. Allemaal watjes en moederskindjes. Een beetje harder aanpakken durfden ze niet omdat ze schrik hadden voor stemmenverlies.

 • mario dobbels

  Ik ben 10j beroepsmilitair geweest. Mijn eerste buitenlandse opdracht duurde ongeveer 6 maanden....het gaat hier wel over militairen die afhakken en niet voor de reeds al militairen. Stop met die negatieve reacties want die dienen voor de mensen die geen militair zijn.