Binnen 10 dagen is kraken eindelijk strafbaar: wet gepubliceerd in Staatsblad

-
Photonews -
De wet die kraken strafbaar stelt werd vandaag gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad en zal binnen 10 dagen van kracht worden. Dat meldt minister van Justitie Koen Geens (CD&V) in een persbericht.

Het wetsvoorstel van meerderheidspartijen N-VA, CD&V, MR en Open Vld kwam in een stroomversnelling na enkele opvallende kraakgevallen in Gent. Een wetswijziging passeerde intussen langs het parlement, maar kon nog niet worden toegepast toen Roma vorige week opnieuw een huis in Gent kraakten. Nu de wettekst in het Staatsblad is verschenen, zal dat binnenkort wel het geval zijn.

Koen Geens: “Met deze maatregel krijgen eigenaars meer rechtszekerheid tegen kwaadwillige krakers. Deze bescherming bestond reeds indien het pand bewoond was, maar was minder duidelijk indien het pand niet gebruikt werd. Ik ben dan ook zeer tevreden dat we in het parlement snel tot een compromis zijn gekomen. De burger verdient een rechtvaardige en duidelijke justitie.”

“Het kraakincident van vorige week heeft aangetoond dat deze wet niet te vroeg komt", stelt Kamerlid Veli Yüksel (CD&V). "De problematiek van kraken is aan het escaleren in mijn stad. Kraken is een misdrijf en mag niet getolereerd worden om andere problemen op te lossen zoals het tekort aan opvangplaatsen voor daklozen of sociale woningen.”

"Ik ben zeer tevreden dat we in het parlement snel tot een compromis zijn gekomen. De burger verdient een rechtvaardige en duidelijke justitie"

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V)

Concreet

Concreet wordt met de wet de burgerlijke procedure aanzienlijk versterkt en wordt de rol van de vrederechter cruciaal, zodat één en ander ook sneller kan verlopen. De eigenaar van het gekraakte pand kan er in eerste instantie voor kiezen om naar de vrederechter te gaan om de uithuiszetting van de kraker te bevelen. Dit kan in de toekomst binnen de tien dagen.

De eigenaar kan er ook voor opteren om meteen een strafklacht in te dienen tegen de kraker bij het parket. Hij kan dan tegelijk aan de procureur des Konings vragen om in afwachting reeds een bevel tot uithuiszetting uit te vaardigen. Alleen na een dergelijke strafklacht -indien gevolgd door een rechterlijke veroordeling- is er sprake van een kraakmisdrijf.

Indien de kraker zelfs na het bevel van de procureur het pand niet ontruimt, kan de klager in beroep gaan en komt hij opnieuw terecht bij de vrederechter.

Wanneer de bezetter van het pand na de uitspraak door een vrederechter tot uitzetting het pand niet ontruimt (uitzetting al dan niet na een voorafgaand bevel van de procureur), is die weigering tot ontruiming van de bezetter op zich een misdrijf, ook zonder klacht. Dan kan de bezetter worden aangehouden en in voorkomend geval van zijn vrijheid worden benomen.

Eén van de krakers aan het pand in Gent dat vorige week gekraakt werd.
Dujardin Jeffrey Eén van de krakers aan het pand in Gent dat vorige week gekraakt werd.75 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Geert De Bleye

  Mooie regularisatie.

 • Geert De Bleye

  Dit is schandalig... Kraker gelijk trekken aan inbreker... Anarchisten zien voor profiteurs. Terrorisme is dit. Intussen laten ze de drugstrafiek en handel de vrije loop. Zolang ze maar hun zakken kunnen vullen. Beter eens een onderzoek doen naar termont

 • LEEMAN Jean

  Een nieuwe wet gestemd door CD&V, Open VLD en NV-A. Prachtig.

 • Hugo De Baer

  Ik vraag mij af waarom het nog 10 dagen moet duren als het in het staatsblad verschenen is, als dat weer in de wet staat verander ze dan Geens en steek er u niet achter weg ! En wat de advocaten betreft , vergeet niet dat heel wat van de verkozen parlementairen advocaat is of een advocatenbureau heeft, die geven zichzelf werk, wacht had je anders verwacht !

 • Marc Verdonck

  Geens is een waardeloos iemand. Mensen op zulke positie die hun eigen bevolking een mes in de rug steken zijn lafaards. Dit jad NOOIT mogen kunnen.