Billens ontkent doodslag in laatste woord

Beschuldigde Jerôme Billens.
BELGA Beschuldigde Jerôme Billens.
"Ik had Alain nooit mogen stampen en slagen. Maar ik kijk jullie recht in de ogen: ik heb hem niet gedood, echt niet." Jérôme Billens (30) ontkende vandaag in zijn laatste woord voor het hof van assisen van Vlaams-Brabant in Leuven de doodslag op Alain Platteau (53) in Kraainem op 10 februari 2013. De jury beraadt zich momenteel over de schuldvraag in het proces tegen Billens, zijn moeder Linda Tielemans (53) en haar partner Guy De Coster (55).

In het laatste woord van de beschuldigden ging de aandacht uiteraard vooral naar Billens. "Ik wil de juryleden bedanken voor het geduld dat ze de afgelopen dagen getoond hebben. Ik heb veel spijt van wat er dat weekend gebeurd is. Alain was ergens wel een goede vriend van mij. Dat maakt het afschuwelijk. Ik wil mijn leven opnieuw op de rails krijgen", zei Billens met tranen in de ogen.

De Coster verontschuldigde zich bij de familie. "Ik heb spijt dat ik niet meteen naar de hulpdiensten heb gebeld. Alain was eigenlijk wel mijn beste vriend."

Tielemans volgde in de excuses aan de familie. "Het spijt me dat ik niet heb kunnen helpen. Ik zal het nooit vergeten."

De jury buigt zich momenteel over de schuldvraag. Voor Billens moeten ze zeven vragen beantwoorden. Hamvraag is of hij schuldig is aan doodslag. Bijkomend moeten de juryleden oordelen over de beschuldiging van foltering. Met ook twee verzwarende omstandigheden: gepleegd op een persoon in een kwetsbare toestand in een precaire situatie en met de dood tot gevolg, ook als die niet gewild was.

Voorts liggen ook drie vragen voor over de opzettelijke slagen en verwondingen. De eerste twee betreffen de feiten op 10 februari 2013, met de verzwarende omstandigheid dat de slagen tot het overlijden leidden. Tot slot is er ook een beschuldiging van slagen en verwondingen in de nacht van 9 op 10 februari 2013.

Voor De Coster zoekt de jury een antwoord op drie vragen. Hij wordt beschuldigd van onopzettelijke doding, schuldig verzuim en opzettelijke slagen en verwondingen.

Voor Tielemans moeten twee vragen beantwoord worden: naar haar schuld aan onopzettelijke doding en schuldig verzuim.