Bijzondere Belastinginspectie claimt 30,44 miljoen van AB InBev

De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) claimt 30,44 miljoen euro aan belastingen van AB InBev.
REUTERS De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) claimt 30,44 miljoen euro aan belastingen van AB InBev.
De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) kruist deze week de degens met AB InBev in de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel. De BBI claimt 30,44 miljoen euro aan belastingen van de grootste bierbouwer ter wereld, die kon genieten van de Belgische belastingdeal. Dat schrijven De Tijd en L'Echo vandaag.

De zaak gaat over Ampar, de vennootschap die AB InBev in november 2011 oprichtte in ons land. Ampar zou fungeren als een centrale aankoopdienst voor materialen die de brouwer wereldwijd nodig heeft. Dankzij de belastingdeal moest de biergroep geen belasting betalen op 80 procent van de winst van de vennootschap. 

De deal kaderde in het systeem van excess profit rulings. In februari 2015 kondigde de Europese Commissie een onderzoek aan naar dat belastingvoordeel en werden er in ons land geen deals meer gesloten.

In februari oordeelden de Europese rechters dat het niet om onterechte staatssteun ging en gaven ze ons land gelijk. De BBI vecht nu de zaak uit voor een Belgische rechtbank. Zowel de woordvoerster van de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel als die van AB InBev bevestigen aan de kranten dat twee zaken vrijdag voorkomen.

De twee rechtszaken gaan over 2011 en 2012, de twee eerste boekjaren dat AB InBev via Ampar van de belastingdeal kon genieten. Voor die jaren claimt de BBI 30,44 miljoen euro aan belastingen.
14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Rik Tytgat

  Daar kunnen burgers en lokale kmo's alleen maar van dromen. Dit zegt gewoon alles over de schijnheilige houding van onze politici, achterkamer akkoorden die niet publiek mogen gemaakt worden, begrijpelijk als je die cijfers ziet.

 • Luc Brouckaert

  Tja, wij mogen geen bier meer drinken, dus minder inkomsten aan accijns. Nu moeten ze het elders zien te halen. Straks komt Marlboro ook nog aan de beurt.

 • GUSTIN HARRY

  Dit is niets voor dit bedrijf dat inmiddels duizenden werknemers in België afdankte (sinds de fusie met Jupiler) en zijn kapitaal exporteerde naar't buitenland. Zouden eens moeten nagaan welke andere sociale voordelen ze kregen van de staat om in België te blijven brouwen. Jean-Luc Dehaene zetelde ook nog in de raad van bestuur om een frankske bij te verdienen en het bedrijf "een beetje te helpen ".....................

 • Ronny Martin

  en als ze toch moeten betalen zal er rap minder winst in belgie gemaakt worden

 • André Van der Poorten

  Waarom zitten onze politiekers in allerhande beheerraden ? Awel , daarom !