Bijna start van de ramadan, maar wat vieren de moslims nu precies?

thinkstock
Deze week start voor veel moslims de ramadan. Die jaarlijkse vastentijd is voor veel gelovigen de periode waarin ze niet eten, drinken, roken of seksuele betrekkingen hebben na zonsopgang en voor zonsondergang. Volgens de Islam is meedoen aan de ramadan verplicht voor iedereen met een gezonde fysieke conditie, want het is een van de vijf pijlers van het geloof. Hier zeven dingen die je nog niet wist over de ramadan.

De maand ramadan is een heilige maand voor moslims, want het is de maand waarin de eerste soera/vers van de Koran werd geopenbaard aan de profeet Mohammed via de engel Gabriel.

Datum

De ramadan, de negende maand van de islamitische kalender, schuift elk jaar elf tot twaalf dagen naar voren op. Dat komt doordat de kalender twaalf maanden van 29 of 30 dagen telt en de Koran het invoeren van schrikkeldagen- of maanden expliciet verbiedt. De kalender loopt dus elk jaar elf à twaalf dagen achter op ons zonnejaar. Bijgevolg begint de vastenperiode elk jaar wat vroeger dan het jaar ervoor.

Verplichting?

Moslims met een gezonde conditie moeten verplicht deelnemen aan de ramadan. Zij vasten tussen de 'fajr' (de dageraad) en de 'maghrib' (einde van het vasten). Naast niet eten en niet drinken, mogen moslims bij zonlicht ook niet roken en moeten ze seksuele betrekkingen vermijden.

Sommige mensen zijn niet verplicht om deel te nemen aan de vasten. Het gaat bijvoorbeeld om zwangere vrouwen, mensen die plots ziek worden of reizen. Mensen die lijden aan suikerziekte of chronisch ziek zijn, hoeven niet te vasten maar moeten wel een aalmoes voorzien per dag dat ze niet vasten. Ook vrouwen die ongesteld zijn mogen volgens de Islam niet meedoen met de ramadan, want zij mogen niet bidden.

Reden om te vasten

Ramadan is niet alleen een maand waarin moslims kunnen voelen hoe het is om honger en dorst te hebben, het is ook een maand waarin ze tegen hun zwakheden vechten, aan zelfdiscipline werken en toenadering zoeken tot God. Ook goede daden staan centraal tijdens de vastenmaand.

Na zonsondergang

De 'Iftar' is de eerste maaltijd die door moslims wordt genuttigd direct na zonsondergang. De maaltijd start met het eten van een dadel, om de periode van vasten te onderbreken. Het is niet zo dat moslims zich daarna massaal op eten storten. De vastenperiode betekent ook dat je na zonsondergang verondersteld wordt een lichte maaltijd te nuttigen. Bescheiden en gezond eten en je daar bewust van zijn, staan centraal.

Extra bidden

Moslims moeten volgens hun geloof vijf keer per dag bidden, maar tijdens de vastenmaand wordt er nog een extra gebed ingepland, het vrijwillig 'Tarawih' gebed. Moslims kunnen dan tot een uur lang bidden en dat zou vergelijkbaar zijn met een flinke work-out.

Suikerfeest

Het einde van de ramadan betekent ook het begin van het Suikerfeest. Het feest duurt officieel drie dagen en wordt gekenmerkt door veel momenten van gebed en het eten van traditionele gesuikerde koekjes en taartjes. Dit jaar start het Suikerfeest op 14 juni.

Op reis naar een moslimland

Wie tijdens de ramadan als toerist naar een moslimland trekt, hoeft niet mee te vasten. De moslims verwachten enkel een minimum aan discretie door bijvoorbeeld niet te veel in het openbaar te eten en te drinken.

Koning Filip nam vorig jaar deel aan een iftarmaaltijd.
BELGA Koning Filip nam vorig jaar deel aan een iftarmaaltijd.17 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Laura DeBacker

  Super om toch wat leuke reacties te lezen! Dank u wel allemaal! En aan de moslims: Ramadaan mubaarak!

 • Don Mar

  Allemaal bedankt ! Top reacties het hoeft niet altijd negatief te zijn

 • steffi donkers

  Succes aan degene die mee doen!

 • Frank Van den Bulck

  Flauwe zever !

 • Sepp Mondelaers

  Ramdan Mubarak! Een gezegende ramadan toegewenst vanuit christelijke hoek!