Bijna helft van Europeanen is bezorgd over opkomst van populisme

Bijna helft van de Europeanen is bezorgd over de opkomst van populistische partijen.
Shutterstock Bijna helft van de Europeanen is bezorgd over de opkomst van populistische partijen.
Zo'n 43 procent van de Europeanen denkt dat de opkomst van populistische partijen een bedreiging vormt voor het functioneren van de Europese Unie. Dat blijkt uit een onderzoek van het instituut YouGov voor de Leading European Newspaper Alliance, waar ‘Le Soir’ deel van uitmaakt. De krant publiceerde vandaav de resultaten.

Als enkel Belgen ondervraagd zouden zijn, zou er een gelijkaardig resultaat zijn. In Duitsland (65 procent) en Zweden (48 procent) zijn ze het meest bezorgd over de opkomst van de populistische partijen, terwijl men in Hongarije (33 procent) en Italië (36) zich het minst zorgen maakt.

Volgens het onderzoek is de helft van de Europeanen met een stemgerechtigde leeftijd (49 procent) ervan overtuigd dat de Europese verkiezingen van 26 mei cruciaal zijn voor de toekomst van de Europese Unie. En 61 procent van de ondervraagden denkt dat het goed is dat hun land lid is van de Europese Unie. Nog eens 68 procent denkt dat de EU binnen zes jaar nog zal bestaan.

De ondervraagden vinden dat vooral migratie, klimaat en vrede en veiligheid op Europees niveau moet aangepakt worden, meer dan op nationaal niveau.

De studie werd afgenomen in acht Europese landen (België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Polen, Zweden en Hongarije). Samen tellen de landen ongeveer 320 miljoen inwoners, of 62 procent van de populatie van de Europese unie.
29 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Fons Vanplaetse

  Populisme is de waarheid en realiteit vertellen en tegen de politiek correcte stroom invaren.

 • jos robben

  Bij deze een “schoolvoorbeeld bericht” van hoe de msm dagelijks bevooroordeelde, misleidende en ronduit leugenachtige berichten dagelijks over ons uitstorten

 • Danny Damiaens

  Populisme is voor mij bij elke verkiezing vele stemmen binnen te halen ondanks tientallen jaren gewoon aanmodderen en er niet in slagen ook maar iets in orde te brengen en toch aan de macht te blijven.

 • Mario Tersago

  Populisme is gewoon actuele thema's gebruiken als propaganda. Daar is in mijn ogen niets mis mee, zolang het niet resulteert in kiezersbedrog. Men voelt zich bedreigt omdat dit vaak de identiteit of koers van enkele traditionele partijen lichtjes wijzigt.

 • Frank Van den Bulck

  Heel die Europese Unie is een peperdure zeepbel, die vroeg of laat uiteenspat ! Liever vroeg dan laat.